Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SIS navrhla v novom zákone mechanizmus vychádzajúci z nemeckého modelu

Na snímke budova SIS v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa tohto nemeckého vzoru sa kontrola po prvý raz v existencii spravodajskej služby zriaďuje v podobe osemčlennej kontrolnej komisie.Tá je zložená z poslancov,pričom sa uplatňuje paritné zastúpenie.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) navrhla v novom spravodajskom zákone kontrolný mechanizmus vychádzajúci z nemeckého modelu.

"Tvorcovia novej právnej normy vychádzajú z modelu kontroly spravodajských služieb, ktorý sa osvedčil v Spolkovej republike Nemecko. Navrhnutý model kontroly predstavujúci kombináciu odborného a poslaneckého dozoru umožňuje poslancom a nezávislým expertom efektívnejšie nahliadnuť do činnosti spravodajských služieb,"
objasnil pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara.

Podľa tohto nemeckého vzoru sa kontrola po prvý raz v existencii spravodajskej služby zriaďuje v podobe osemčlennej kontrolnej komisie. Tá je zložená z poslancov - zástupcov výborov na kontrolu činnosti spravodajských služieb a výboru pre obranu a bezpečnosť, pričom sa uplatňuje paritné zastúpenie koalície a opozície. "Novinkou je rozšírenie kontrolnej komisie o dvoch členov volených z radov nezávislých skúsených odborníkov z bezpečnostnej oblasti, ktorí vykonávali funkciu sudcu, prokurátora, príslušníka spravodajskej služby alebo Policajného zboru, alebo sú odborníci v oblasti právnej či bezpečnostnej teórie a praxe s najmenej desaťročnými skúsenosťami a disponujú bezpečnostnou previerkou NBÚ," dodal ďalej hovorca SIS.

Rovnako prvýkrát počas 20-ročnej existencie spravodajskej služby navrhla SIS realizovať kontrolu jej hospodárenia nezávislým orgánom, ktorým je NKÚ. Okrem toho sa rozširujú aj právomoci parlamentnej kontroly, na účely ktorej budú spravodajské služby výborom na kontrolu ich činnosti poskytovať správy obsahujúce údaje o všetkom nehnuteľnom majetku, strelných zbraniach a dopravných prostriedkoch, ktoré sú v užívaní spravodajskej služby.