Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Aj SIS navrhla zvýšiť stupeň teroristického ohrozenia na Slovensku

Na archívnej snímke budova SIS v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Aktuálne sú bezpečnostné opatrenia vzhľadom na zvýšenú hrozbu teroristických útokov v Európe prijímané v podstatne vyššej miere.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) navrhla zvýšiť stupeň teroristického ohrozenia na Slovensku.

"Slovenská informačná služba vzhľadom na súčasný vývoj v bezpečnostnej oblasti, ako aj v súvislosti s nadchádzajúcimi sviatočnými dňami a očakávanými masovými podujatiami, v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami vykonáva potrebné spravodajské opatrenia na ochranu bezpečnosti našich občanov pred terorizmom. Aktuálne sú bezpečnostné opatrenia vzhľadom na zvýšenú hrozbu teroristických útokov v Európe prijímané v podstatne vyššej miere. Už bezprostredne po prvých informáciách o teroristických útokoch v Barcelone, Fínsku, Rusku, ale napríklad aj v Egypte s českou obeťou a konzultáciách predsedu vlády SR, ministra vnútra SR a riaditeľa SIS boli spravodajskou službou a ďalšími bezpečnostnými zložkami spustené štandardné bezpečnostné opatrenia reagujúce na podobné krajné situácie," uviedol dnes pre TASR hovorca slovenskej tajnej služby Branislav Zvara.



Podľa jeho slov riaditeľ SIS v tejto súvislosti inicioval aj zvolanie zasadnutia Rady Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC) za účasti popredných predstaviteľov príslušných bezpečnostných rezortov a expertov. "Rada NBAC okrem iného analyzovala aktuálny stav a vyhodnotila najnovšie dostupné informácie z pokračujúcej výmeny informácií medzi partnerskými zahraničnými službami s dôrazom na možné bezpečnostné dôsledky v SR. Nové útoky potvrdzujú trend spôsobu vedenia teroristickej kampane. Udalosti v Barcelone priniesli nové trendy v taktike. Boli použité autá, nože, atrapy samovražedných opaskov na zvýšenie psychologického účinku a sťaženie zásahu bezpečnostným zložkám," pripomenul ďalej Zvara.

"Cieľmi útočníkov sa vo zvýšenej miere stávajú najmä tzv. mäkké ciele a miesta s koncentráciou osôb. O podrobnostiach však SIS informovať nemôže, aby nedošlo k prípadnému zmareniu, ako aj prezradeniu operatívnych činností, k možnému ohrozeniu bezpečnosti a narušeniu dôvery v spolupráci s partnerskými spravodajskými službami," uviedol hovorca.

Ako zdôraznil, "zvýšené riziko teroristického ohrozenia vníma SIS naďalej najmä zo strany tzv. osamelých vlkov, malých lokálnych skupín samoradikalizovaných fanatikov alebo džihádistických navrátilcov, ktorých činy a reakcie sú predvídateľné ťažko, a preto vzhľadom na ich metódy na škále od primitívnych po sofistikované, využívané v súčasnosti, predstavujú zvýšené bezpečnostné riziko či už na území EÚ, alebo u partnerských štátov NATO".

"Na základe poznatkov a analýz a v súlade s nariadením MV SR navrhla SIS zvýšiť stupeň teroristického ohrozenia v Slovenskej republike. Rada NBAC zvýšenie stupňa teroristického ohrozenia odsúhlasila a NBAC bolo uvedené do režimu 24 hodín sedem dní v týždni," povedal na záver hovorca slovenskej tajnej služby.