Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

SIS: Tri subjekty budú kontrolovať využívanie odpočúvacieho systému

Budova Slovenskej informačnej služby Foto: TASR/Michal Svítok

Pre TASR riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) to uviedol Ján Valko.

Bratislava 31. mája (TASR) - Návrh nového zákona o spravodajských službách obsahuje nový a moderný prvok v oblasti kontroly nasadzovania individuálnych technických prostriedkov (ITP), a to, že v návrhu je naprojektovaný mechanizmus vytvorenia spoločného odpočúvacieho mechanizmu.

Uviedol pre TASR riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Ján Valko. "Progresívnosť tohto mechanizmu spočíva v tom, že okrem poslancov vybraných výborov NR SR by spoločný odpočúvací systém kontrolovali navyše aj ďalšie tri od seba nezávislé subjekty, ktoré by odpočúvací systém spoločne využívali - konkrétne Slovenská informačná služba (SIS), Policajný zbor (teda Ministerstva vnútra SR) a Vojenské spravodajstvo (teda Ministerstvo obrany). Takéto riešenie umožní krížovú kontrolu nasadenia ITP, v spravodajskej a bezpečnostnej oblasti všeobecne známu a označovanú ako kontrolu takzvaných 'šiestich očí'. Tri nezávislé subjekty budú navzájom kontrolovať využívanie odpočúvacieho systému, čo výrazným spôsobom eliminuje riziko jeho zneužitia individuálnym zlyhaním," priblížil ďalej šéf tajnej služby.

Podľa jeho názoru 20 rokov stará legislatíva v oblasti spravodajskej služby "nie je schopná vo všetkých aspektoch reagovať na aktuálnu potrebu zvýšenia úrovne kontrolných mechanizmov súčasnosti". "To, čo bolo dobré včera, je možné nahradiť účinnejšími a efektívnejšími mechanizmami kontroly, ktoré sú štandardne úspešne aplikované aj u našich partnerov, tak prečo nenavrhnúť takéto riešenie?" opýtal sa riaditeľ SIS.

Riaditeľ SIS Ján Valko
Foto: TASR/Martin Baumann
Ďalším prvkom, ktorý vychádza zo vzorov zahraničných partnerských služieb, je aj zavedenie veľmi účinnej externej kontroly činnosti spravodajských služieb a Policajného zboru v oblasti odpočúvania poslancami NR SR. "Efektívnosť takejto kontroly spočíva v tom, že v rámci zvýšenia kontrolných právomocí osobitných kontrolných výborov NR SR by užšia skupina (vybraní členovia výborov-poznámka TASR) mala oprávnenie kontrolovať nasadzovanie individuálnych technických prostriedkov, a to predovšetkým odposluchov," uviedol ďalej.

Podľa slov hovorcu SIS Branislava Zvaru zase "takto koncipovaný model mechanizmu možnosti zvýšenej a viacvrstvovej kontroly je na druhej strane vyvážený záväzkom mlčanlivosti kontrolórov, prísnymi režimovými opatreniami na príslušnom pracovisku, kde sú im citlivé utajené informácie poskytované." Tieto opatrenia spočívajú najmä v technickej a administratívnej ochrane na zamedzenie úniku spravodajských informácií. Bezpečnostná previerka je štandardným nástrojom najmä v bezpečnostnom sektore, ktorá do istej miery dokáže eliminovať riziko možného úniku utajovaných skutočností. Sama o sebe, bez realizácie režimových technických a administratívnych opatrení, nemusí byť dostatočným ochranným nástrojom.

SIS, ktorá je iniciátorom návrhu zákona, je otvorená ďalšej odbornej diskusii a víta každé zmysluplné návrhy a pripomienky. Okrem toho návrh novej legislatívy diskutuje aj s Asociáciou bývalých spravodajských dôstojníkov a ostatnými odborníkmi z bezpečnostnej oblasti, pripomenul ďalej hovorca SIS.