Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SIS: Silné postavenie si u nás udržali balkánske zločinecké skupiny

Ilustračné foto zhabaného pervitínu. Foto: TASR/Prezídium Policajného zboru

Tieto skupiny sa podľa tajnej služby prioritne angažujú v drogovej trestnej činnosti.

Bratislava 24. októbra (TASR) - V rámci boja proti organizovanej kriminalite sa Slovenská informačná služba (SIS) v minulom roku zameriavala na sústreďovanie informácií o nezákonných aktivitách najsilnejších domácich a cudzojazyčných zločineckých skupín pôsobiacich na území SR, predovšetkým na odhaľovanie ich ekonomickej trestnej činnosti.

Predmetné zločinecké skupiny v hodnotenom období profitovali najmä z páchania podvodov so spotrebnými daňami (podvody s liehom, tabakovými výrobkami a minerálnymi olejmi) a s nadmernými odpočtami dane z pridanej hodnoty (DPH) a z finančných podvodov. Organizované zločinecké skupiny sa naďalej významne angažujú a profitujú predovšetkým z distribúcie omamných a psychotropných látok, z organizovania nelegálnej migrácie, prostitúcie a z úžerníckych aktivít. Zdrojom ich príjmov zostala aj násilná trestná činnosť, napr. vyberanie tzv. výpalného od podnikateľov, lúpeže, vydieranie, vraždy na objednávku a podobne. Uvádza sa v Správe SIS za rok 2013 určenej pre verejnosť. Správa je zverejnená na webovom sídle Slovenskej informačnej služby v sekcii Pre vás na adrese: www.sis.gov.sk.

V hodnotenom období si v SR udržiavali relatívne silné postavenie balkánske zločinecké skupiny, ktoré sa prioritne angažujú v drogovej trestnej činnosti v rámci nadnárodných sietí distribútorov drog po takzvanej balkánskej trase na Slovensko a do ďalších krajín Európskej únie. Na legalizáciu príjmov z trestnej činnosti zločinecké skupiny naďalej využívali najmä podnikanie v reštauračných a rekreačných službách, stavebníctve a v obchode s realitami. V sledovanom období boli identifikované aj snahy predstaviteľov medzinárodných zločineckých skupín o legalizáciu nezákonných príjmov prostredníctvom legálnych investičných aktivít v SR. SIS externých príjemcov informovala o prípadoch spolupráce zločineckých skupín s niektorými predstaviteľmi miestnej samosprávy. Cieľom tejto spolupráce boli snahy zločineckých skupín získať lukratívny majetok vo vlastníctve miest za podhodnotené ceny, uvádza sa ďalej v správe.