Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SIS neodporúča cestovať do regiónov na východe a juhu Ukrajiny

Na snímke tabuľa na budove SIS v Bratislave Foto: TASR/SIS

SIS dôrazne varuje slovenských občanov pred takzvanou adrenalínovou alebo dobrodružnou turistikou vo všetkých vyššie spomínaných krízových oblastiach s pretrvávajúcimi vojenskými konfliktami

Bratislava 6. augusta (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) upozorňuje a varuje občanov SR pred vycestovaním do niektorých nepokojných oblastí so zvýšenými bezpečnostnými rizikami.

SIS sa tak rozhodla upozorniť v súvislosti s nestabilnou a meniacou sa bezpečnostnou situáciou vo viacerých regiónoch, ako aj vzhľadom na prípady bezpečnostných incidentov občanov SR v nedávnej minulosti. Ide o krajiny - Afganistan, Alžírsko, Etiópia, Irak, Irán, Jemen, Keňa, Lýbia, Izrael - pásmo Gazy, z časti aj Egypt, Pakistan, Sýria a časti Ukrajiny. TASR o tom informoval hovorca SIS Branislav Zvara.

K Ukrajine SIS pripomína, že vo východnej časti tejto krajiny pretrváva nestabilná vnútropolitická situácia spojená s napätou bezpečnostnou situáciou, ktorá je nepredvídateľná a môže sa veľmi rýchlo meniť. Pokračujú ozbrojené konflikty a boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vojskami na východe, resp. juhovýchode Ukrajiny, najmä v regiónoch Donecka a Luhanska. Medzinárodný výbor Červeného kríža označil udalosti na východe Ukrajiny za vojnu. Následkom konfliktu a intenzívnych ozbrojených stretov sú značné straty na životoch civilistov, únosy a násilné obsadzovanie budov a iné veľmi dramatické a nebezpečné incidenty, medzi ktoré sa dá zaradiť napríklad zostrelenie civilného lietadla malajských aerolínií dňa 17. júla v Doneckej oblasti. V Donecku hrozí ekologická katastrofa po tom, ako explózie a boje poškodili zásobovanie miestnej chemickej továrne elektrickou energiou.

SIS aj s upozornením na uvedené skutočnosti neodporúča cestovať do regiónov na východe a juhu Ukrajiny. V prípade vycestovania na územie Ukrajiny SIS odporúča občanom SR vyhýbať sa oblastiam so zvýšeným napätím a rizikom lokálnych ozbrojených konfliktov, v prípade nutnosti vyhľadať pomoc zastupiteľského úradu SR na Ukrajine.

SIS dôrazne varuje slovenských občanov pred takzvanou adrenalínovou alebo dobrodružnou turistikou vo všetkých vyššie spomínaných krízových oblastiach s pretrvávajúcimi vojenskými konfliktami a napätím, nakoľko práve tento druh turistiky môže spôsobiť občanom SR ohrozenie ich zdravia a životov. V prípade, ak z akýchkoľvek dôvodov nie je možné vycestovanie zrušiť alebo odložiť a občan SR sa ocitne v situácii vyžadujúcej poskytnutie pomoci, SIS odporúča bezodkladne kontaktovať príslušné veľvyslanectvá SR, v prípade nutnosti nutnosti aj ľubovoľné najbližšie veľvyslanectvo štátu Európskej únie.

Rizikový je aj Egypt

Slovenskí dovolenkári by mali zvážiť cestovanie do Egypta. Na zhoršenú bezpečnostnú situáciu v tejto, ako aj ďalších krajinách upozornila dnes Slovenská informačná služba (SIS). Stav v egyptských turistických strediskách na kontinentálnom pobreží Červeného mora je podľa nej stabilizovaný, turisti by si však mali dobre premyslieť účasť na fakultatívnych výletoch a pohyb mimo chráneného letoviska.

"V súvislosti s hrozbami voči cudzincom mierne vzrástlo riziko teroristických útokov voči turistom zo Západu, ako aj hrozba únosov zo strany teroristických skupín pôsobiacich v Egypte," varuje SIS prostredníctvom jej hovorcu Branislava Zvaru. Ako dodal, celková bezpečnostná situácia v Egypte sa v posledných mesiacoch zhoršila predovšetkým z dôvodu nárastu útokov prívržencov zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího na egyptské bezpečnostné zložky a vládne inštitúcie.

"Súčasne sa rozšírilo územie, na ktorom pôsobia džihádistické teroristické skupiny a došlo aj k rozšíreniu zoznamu prípadných cieľov útokov. Zvýšené riziko teroristických útokov je najmä pri vládnych, administratívnych budovách alebo stavbách, v ktorých sídlia bezpečnostné zložky," opísal Zvara.



Záujem Slovákov o dovolenku v Egypte podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR každým rokom klesá. Kým v roku 2010 ich do tejto destinácie vycestovalo 74.453, v roku 2012 sa ich počet znížil na 39.546 a vlani v tejto africkej krajine dovolenkovalo už iba 27.462 ľudí zo Slovenska.

Slovenská informačná služba vystríha pred cestovaním do viacerých regiónov sveta. "SIS dôrazne varuje slovenských občanov pred takzvanou adrenalínovou alebo dobrodružnou turistikou v krízových oblastiach s pretrvávajúcimi vojenskými konfliktami a napätím, pretože práve tento druh turistiky im môže spôsobiť ohrozenie zdravia a životov," zdôraznil hovorca. Za bezpečnostnú hrozbu v súčasnosti označuje SIS aj pobyt v Afganistane, Alžírsku, Etiópii, Iraku, Iráne, Izraeli a Pásme Gazy, Jemene, Keni, Líbyi, Pakistane, Sýrii a na Ukrajine.