Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SIS získavala poznatky aj o skupinách, ktoré páchali daňové podvody

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Vo väčšine prípadov išlo o podozrenia z páchania daňovej trestnej činnosti spojenej s vykazovaním fiktívnych obchodných transakcií medzi spriaznenými spoločnosťami.

Bratislava 22. mája (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) získavala v minulom roku spravodajské poznatky aj o organizovaných skupinách pôsobiacich na území Slovenskej republiky, ktorých členovia sú podozriví z páchania daňovej trestnej činnosti na dani z príjmu, DPH a spotrebných daniach. Uvádza sa to v správe SIS, ktorej verzia prístupná verejnosti bola v piatok (18.5.) zverejnená na stránke slovenskej spravodajskej služby.

Vo väčšine prípadov išlo o podozrenia z páchania daňovej trestnej činnosti spojenej s vykazovaním fiktívnych obchodných transakcií medzi spriaznenými spoločnosťami za účelom nezákonného zníženia základu dane z príjmov právnických osôb a DPH či neoprávnených žiadostí o vyplatenie nadmerných odpočtov DPH.

"V obchodných spoločnostiach, ktoré sú súčasťou jednotlivých podvodných reťazcov, spravidla figurujú dosadené tzv. biele kone, ktoré sú riadené organizátorom podvodu. Títo nastrčení štatutárni zástupcovia a majitelia, často cudzí štátni príslušníci, sú obmieňaní a spoločnosti, ktoré naoko riadia, zväčša zanikajú bez likvidácie, formou zlúčenia s inou nástupníckou spoločnosťou. Tá je nakoniec vymazaná z Obchodného registra Slovenskej republiky spravidla po zmarení konkurzu pre nedostatok majetku," uvádza sa ďalej v správe SIS.

Podvodný reťazec spoločností vytvorila aj osoba zaoberajúca sa poskytovaním služieb v oblasti účtovníctva a ekonomického poradenstva, pričom svojim klientom zabezpečovala prostredníctvom fiktívnych obchodov s firmami z daného reťazca znižovanie daňovej povinnosti v ich obchodných spoločnostiach. Služba informovala príjemcov o podozrení, že daňovú povinnosť si na základe fiktívnych obchodov krátili aj niektoré významné spoločnosti pôsobiace v potravinárskom sektore.