Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Situácia na cestách: Hrozba lavín, snehové jazyky a záveje

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Záveje sa podľa SHMÚ môžu tvoriť na celom území Slovenska. SPRÁVU PRIEBEŽNE AKTUALIZUJEME.

Bratislava 6. januára (TASR) - Vodičov počas dnešného dňa potrápia snehové záveje a jazyky. Tie sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) môžu tvoriť na celom území Slovenska. Výnimkou je iba okres Dunajská Streda.



So silným vetrom musia podľa SHMÚ ľudia počítať na západnom Slovensku, kde jeho rýchlosť v nárazoch môže dosiahnuť 18 - 20 m/s. Na východe môžu dnes nárazy vetra dosahovať rýchlosť 18 - 23 m/s. Najsilnejší vietor bude na horách severného Slovenska, kde sa rýchlosť vetra môže pohybovať v nárazoch až na úrovni 32 - 36 m/s.

Meteorológovia taktiež upozorňujú na nízke teploty, ktoré sa budú vyskytovať na strednom a východnom Slovensku. Tie môžu klesnúť na -15 až -20 stupňov Celzia. V severných okresoch to môže byť -20 až -24 stupňov Celzia.

Cesty v Banskobystrickom kraji sú zjazdné, väčšinou suché



Cesty v Banskobystrickom kraji sú v súčasnosti zjazdné a väčšina z nich, vrátane hlavného južného ťahu, má suchý povrch. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke.

Snehová vrstva sa v kraji podľa cestárov aktuálne nachádza predovšetkým na horských priechodoch. Na Šturci a Donovaloch v okrese Banská Bystrica hlásia miestami kašovitý sneh v hrúbke jedného centimetra, rovnako aj na Čertovici v okrese Brezno.



Na horských priechodoch Vrchslatina v tom istom okrese, Zbojskej v okrese Rimavská Sobota, ako aj na Prednej Hore a v sedle Javorinka v okrese Revúca sa podľa SSC nachádza utlačený sneh hrubý tri centimetre.

Miestami kašovitý sneh v hrúbke dvoch centimetrov cestári ešte hlásia v úseku medzi Kremnickými Baňami a Hornou Štubňou v okrese Žiar nad Hronom a miestami utlačený sneh o hrúbke jedného centimetra medzi Belujou a Veľkým Krtíšom.

Počasie neovplyvnilo prevádzku na bratislavskom letisku



Počasie, ktoré dnes pretrváva v Bratislave, neovplyvnilo prevádzku na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika. TASR to potvrdila hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

"Všetky lety sú vybavované podľa platného letového poriadku," uviedla.

Letisko M. R. Štefánika.
Foto: TASR/Martin Baumann


Meteorológovia na dnešný deň vydali aj pre Bratislavu výstrahy pred silným vetrom a tvorbou snehových závejov a jazykov. Rýchlosť vetra dnes môže v tejto lokalite dosahovať hodnoty 18 až 20 m/s.

Na bratislavskú Kolibu opäť premávajú trolejbusy



Trolejbusy číslo 203 opäť premávajú na bratislavskú Kolibu. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojej webovej stránke.

Trolejbusy v predpoludňajších hodinách do tejto časti Bratislavy nepremávali z dôvodu nezjazdnej komunikácie Podkolibská.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, treba rátať so snehovými jazykmi a závejmi



Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné mokré, miestami sa na nich nachádza kašovitý alebo utlačený sneh, najmä na cestách prvej triedy v okresoch Poprad, Bardejov, Humenné a Stará Ľubovňa. Na cestách druhej a tretej triedy sa vo vyšších polohách môže vyskytovať aj vrstva utlačeného posypaného snehu do štyroch centimetrov.

Uzatvorená je stále cesta III/3061 Štrba - Šuňava. V dôsledku silného nárazového vetra môžu vodiči počítať s možným výskytom tvorby snehových jazykov a závejov vo viacerých okresoch - napr. Poprad, Kežmarok, Levoča, Medzilaborce, ale aj Humenné, Stará Ľubovňa či Prešov.

Ilustračné foto.
Foto: TASR


Vo štvrtok (5.1.) cestári v Prešovskom kraji posypali inertným materiálom 3364 kilometrov a soľou 4391 km cestných komunikácií. Podľa Jaroslava Štofka zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja bolo vo výkone nasadených spolu 102 mechanizmov, z toho najviac v Poprade a Prešove.

Všetky cesty a horské priechody v Žilinskom kraji sú prejazdné



Pokračujúce výrazne mrazivé počasie a lokálne sa vyskytujúce snehové prehánky dnes zatiaľ vôbec neskomplikovali prejazdnosť cestných komunikácií všetkých kategórií vrátane horských priechodov na celom území Žilinského kraja. Všetky cesty sú zjazdné so zimnými pneumatikami.

Na väčšine ciest v Liptove, Turci, na Orave, Kysuciach i v okolí Žiliny sa podľa Slovenskej správy ciest nachádza vrstva čerstvého kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov, na cestách nižších kategórií do piatich centimetrov. V horských oblastiach alebo na cestách tretej triedy môže povrchy vozoviek pokrývať vrstva snehu až do desiatich centimetrov.



V dôsledku sneženia a silného nárazového vetra sa na cestách najmä v okresoch Trstená, Námestovo a Dolný Kubín, takisto v okolí Martina, Turčianskych Teplíc a na horskom priechode Čertovica, môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Vplyvom počasia a poveternostných podmienok môže sneh naviaty na cesty namŕzať.

Najvýraznejšia lavínová hrozba je vo Fatrách na listnatom podklade



Na slovenských horách prevláda dnes zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vyskytnúť sa môžu samovoľné prachové lavíny zvlášť vo Fatrách na listnatom podklade.

Ako TASR informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Marek Biskupič, už malé dodatočné zaťaženie, najmä v pásme lesa, môže spôsobiť uvoľnenie lavín. "Hrebeňové a vrcholové partie sú vyfúkané až na tvrdý podklad a sneh je sfúkaný do pásma lesa a kosodreviny. Nový sneh je na väčšine strmých svahov len mierne až slabo spevnený," upozornil.

Dnes k nám bude prúdiť arktický vzduch. Ráno bolo na hrebeňoch hôr polooblačno až zamračené a hmlisto. Vo Vysokých Tatrách miestami jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 28 až mínus 14 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúka vietor silou víchrice prevažne severných smerov s rýchlosťou do 25, v nárazoch okolo 30 metrov za sekundu.

Za posledných 24 hodín pripadlo od päť do 15 centimetrov nového prachového snehu, pričom za poslednú periódu až do 45 centimetrov. Tento sneh je uložený na tvrdom podklade a vplyvom vetra je veľmi nerovnomerne rozmiestený prevažne na svahoch južných orientácií.