Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Situácia v NR SR nepovedie k predčasným voľbám, tvrdia politológovia

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) rokovali na 49. mimoriadnej schôdzi o problémoch súvisiacich s reštrukturalizáciou firiem na Slovensku 15. apríla 2015. Mimoriadna schôdza je reakciou aj na situáciu veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Na snímke poslanci za SaS sprava Juraj Dropa, Lucia Nicholsonová, Jozef Mihál, Jana Kiššová a Ľubomír Galko. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Politológ si myslí, že k odvolávaniu Figeľa napokon nemusí prísť.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Možnosť, žeby súčasná napätá situácia v parlamente bola hrou, ktorej výsledkom by mali byť predčasné parlamentné voľby, politológovia nepovažujú za pravdepodobný scenár. Spomínajú skôr pokus o zastretie iných káuz, no aj možné personálne súboje vo vedení KDH.



Podľa politológa Rastislava Tótha môže byť za návrhom odvolať lídra KDH z postu podpredsedu parlamentu určitá dohoda medzi vládnym Smerom a niektorými predstaviteľmi kresťanských demokratov. "Ak sa dovŕši odvolávanie, som na 60 percent presvedčený, že je za tým dohoda o tom, ako sa Figeľa zbaviť," povedal Tóth. "Predsa len, je tam málo miesta a veľa ľudí a každý jeden čo padne, bude dobrý," uviedol politológ narážajúc na situáciu u kresťanských demokratov. Upozornil v tejto situácii aj na to, že kresťanskí demokrati sa hlasovania o odvolávaní Figeľa nechcú zúčastniť. "V takom prípade však nebudú ani hlasovať proti odvolaniu Figeľa," skonštatoval.

Politológ Juraj Marušiak si však myslí, že k odvolávaniu Figeľa napokon nemusí prísť. "Je možné, že to ostane otvorené, že Figeľ bude dlhšie odvolávaný, no napokon to pôjde do stratena," povedal Marušiak. Podľa neho totiž situácia, ktorá by nastala, ak by bol Figeľ odvolaný a opozícia by stiahla všetkých ľudí z vedenia parlamentu, neprišla vhod ani vládnemu Smeru. "Ani pre Fica by nebolo príjemné mať parlament, ktorý opozícia bojkotuje, navyše, nie som si vôbec istý, že by to Smeru na domácej politickej scéne pomohlo," uviedol Marušiak. Preto si tiež nemyslí, že súčasná situácia povedie k vyhláseniu predčasných parlamentných volieb.



Za nepravdepodobné to považuje aj politológ Pavol Marchevský. Podľa neho bola za návrhom na odvolanie Figeľa snaha odvrátiť aspoň časť pozornosti médií. "Ak by tento návrh neprišiel, celá kauza Váhostavu by bola len o Smere a Širokom, takto predsa sa ten záujem presunul aj na obdobie Radičovej vlády," uviedol politológ. Aj on pripúšťa, že hlasovanie o odvolávaní Figeľa ešte nie je isté. "Smer neočakával taký stupeň solidarity a spojenia pravice, je možné, že teraz bude naťahovať čas," povedal.