Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Situácia okolo ministra Lajčáka je podľa Roberta Kaliňáka absurdná

Na archívnej foto minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Jakub Kotian

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) povedal, že predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ je úspešné a Európa oceňuje náš prístup k predsedníctvu.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Aktuálnu situáciu okolo ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) vníma šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ako absurdnú. Podľa neho je predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ úspešné a Európa oceňuje náš prístup k predsedníctvu. Kaliňák tak reagoval na obvinenia voči rezortu diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

"Prípravu a rokovania na expertných skupinách, ktoré robia diplomati ministerstva zahraničných vecí sú na takej úrovni, z ktorej všetci naši zahraniční partneri odpadávajú a neustále chvália ministra zahraničných vecí," dodal šéf rezortu vnútra. Predsedníctvo je podľa Kaliňáka úspešné aj vďaka tomu, že niektorí ministri prišli do Bratislavy prvýkrát. "Ako sa chcete predstaviť lepšie ako adekvátnym kultúrnym programom," doplnil.

Kaliňák zároveň považuje výnimku na verejné obstarávanie v súvislosti so slovenským predsedníctvom za dobrý nápad. "Ak na záver toho účtu bude mať ministerstvo zahraničných vecí menší rozpočet ako plánovalo, to je podľa mňa svetový unikát. Všetky olympiády, všetky obrovské medzinárodné veci sa vždy predražia. Tu minister Miroslav Lajčák dokázal ešte ušetriť z rozpočtu," dodal Kaliňák. Podľa neho malo Slovensko na predsedníctvo menší rozpočet v porovnaní s ČR.