Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Platy sestier sú viac o morálke ako o zákonnosti, tvrdí ombudsmanka

Foto: TASR

Tie mali sestry získať od apríla na základe zákona o minimálnych mzdových nárokoch. Zdravotnícke zariadenia však normu obchádzali tak, že im zmenili zmluvy a rozdeľovali úväzky.

Bratislava 21. júna (TASR) – Zástupkyne Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) dnes ombudsmanke Jane Dubovcovej priniesli podnet, v ktorom sa sťažujú na obchádzanie vyplatenia vyšších platov. Tie mali sestry získať od apríla na základe zákona o minimálnych mzdových nárokoch. Zdravotnícke zariadenia však normu obchádzali tak, že im zmenili zmluvy a rozdeľovali úväzky. Podľa prezidentky komory Márie Lévyovej bolo oficiálne z organizačných dôvodov prepustených 150 sestier.

„Zdá sa, že peniaze sa v našom hodnotovom rebríčku dostali na prvé miesto a je tu nedostatok úcty k ľuďom a k tým ľuďom, ktorí pracujú v zdravotníctve, aj inde,“ vyhlásila dnes Dubovcová. V prípade miezd sestier ide podľa nej viac o problém morálky, než o problém zákonnosti.

Podnet komory je v prípade platov sestier už štvrtý v poradí. Na verejnú ochrankyňu práv sa už skôr obrátili vyššie územné celky, súkromné ambulancie, a tiež zdravotné sestry ako fyzické osoby. Dubovcová uviedla, že všetky podnety musí posudzovať komplexne a bude stáť na strane zdravého rozumu a morálky. „Považujem za úplne neprijateľné, aby platný zákon v SR nebol dodržiavaný, a to bez ohľadu na to, či výsledok prešetrovania bude to, že sa obrátime na Ústavný súd SR,“ doplnila.

Lévyová zdôraznila, že komora sa doposiaľ snažila ísť cestou rokovaní s kompetentnými ministerstvami zdravotníctva a práce, ale aj s vyššími územnými celkami. „Hľadali sme všetky možnosti, aby sa problém riešil. Žiaľ, doteraz sa to nepodarilo, najbližšie signály sú na jeseň, áno alebo nie,“ dodala s tým, že komora oslovovala ministerstvo práce opakovane štyrikrát od 4. apríla. Na budúci týždeň sa sestrám konečne podarilo zorganizovať stretnutie so zástupom ministerstva „Keďže nás neprijíma ani pán minister, ani tajomník, ale riaditeľka odboru, je veľmi ťažké povedať, či budeme mať relevantné odpovede,podčiarkla Lévyová. Sestry od podnetu očakávajú, že sa zastaví "genocída a zneužívanie základných práv a slobôd“. Podľa Lévyovej totiž nemožno nikoho nútiť vykonávať iné pracovné činnosti ako tie, ktoré sú uvedené v pracovnej zmluve.

Podľa podnetu komory sa zmluvy sestier menili najmä v niektorých nemocniciach v Banskobystrickom kraji, v nemocniciach v Šahách, Hlohovci, Snine, Komárne, Novom Meste nad Váhom, Žiline, Vranove nad Topľou, Humennom, Svidníku, Trebišove, Rožňave, Spišskej Novej Vsi či v Partizánskom. „Ambulantné zariadenia na celom Slovensku menia pracovné úväzky sestrám, resp. ich preraďujú na iné pracovné pozície, a to buď úplne alebo čiastočne,“ píše sa v podnete. Navyše takmer každá zubná ambulancia prinútila sestry súhlasiť s tým, aby boli preradené na pozíciu zubného asistenta.