Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Situácia v žilinskej nemocnici je naďalej vážna, tvrdí Uhliarik

Ivan Uhliarik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Veľkým problémom je podľa neho oddelenie ARO, ktoré pracuje na výkon nižší o 60 percent.

Žilina 15. februára (TASR) – Situácia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline je naďalej vážna. Napriek tomu, že už funguje niekoľko oddelení, ktoré nefungovali alebo fungovali v obmedzenom režime. Na brífingu po poslaneckej návšteve v žilinskej nemocnici to dnes povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Ivan Uhliarik (KDH).

Veľkým problémom je podľa neho oddelenie ARO, ktoré pracuje na výkon nižší o 60 percent. "Akútna starostlivosť, ako nám povedal riaditeľ, zabezpečená je. Potvrdil, že tento týždeň očakáva zástupkyne odborov. Podľa môjho názoru robí všetko pre to, aby sa sestričky vrátili. Tu zlyhal a zlyháva stále minister zdravotníctva. Pretože takúto vážnu situáciu v troch krajských mestách nemôžu riešiť jednotliví riaditelia, ale musí ju riešiť minister. Minister Čislák stále podceňuje situáciu. Neželám mu, aby sa niečo vážne stalo. Ale aj dnes sme videli, že keby sa stala vážnejšia autonehoda, môže byť veľký problém v okolí Žiliny," uviedol Uhliarik.

"Prvý februárový týždeň bol naozaj dramatický a je pre mňa nepochopiteľné, ako mohol minister zdravotníctva pripustiť takúto situáciu v žilinskej nemocnici. V druhom týždni sa situácia trošku začínala upravovať tým, že sa vrátilo 43 sestier, ktoré podali výpovede. Vrátili sa anestéziologické sestry, ktoré pomáhajú uspávať na operačných sálach a inštrumentárne sestry. Napriek tomu je situácia taká, že zo šiestich lôžok na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) fungujú dve lôžka," doplnil Viliam Novotný (nezaradený).

"Nemocnica je tu v prvom rade pre pacientov a je smutné, ak sa ju niekto rozhodne zaťahovať do predvolebnej kampane a takto ju zneužívať. Stále platí, že nemocnice sú pripravené rokovať so sestrami individuálne a splniť ich podmienky, teda napríklad započítavanie rokov do odbornej praxe či navýšenie mzdy v závislosti od odpracovaných rokov. Rovnako platí, že sestry môžu na individuálnej báze rokovať s riaditeľmi nemocníc, ale, samozrejme, len v zmysle platných predpisov a kolektívnych zmlúv. Tak, ako sa vyjadril aj predseda vlády, nevidíme dôvod na to, aby boli rozdiely v zmluvách sestier, ktoré sa už vrátili a ktoré majú záujem vrátiť sa," reagoval hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Podľa hovorkyne FNsP Žilina Viery Jurčiovej riaditeľ nemocnice informoval poslancov o tom, že akútna zdravotná starostlivosť je zabezpečená a robia sa aj plánované operácie. "Nemocnica má k dispozícii 16 sál, plánované operácie sa už robia na všetkých. Jednotlivé oddelenia si operácie plánujú ďalej. OAIM funguje stále na dvoch lôžkach. Pokiaľ by došlo k veľkej dopravnej nehode, je dohodnutá spolupráca s okolitými nemocnicami a pacienti budú okamžite prevážaní napríklad do Martina alebo Čadce," dodala Jurčiová.