Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Situácia na cestách: V niektorých krajoch sú cesty opäť zjazdné

V Bratislave dňa 27. februára 2015 v ranných hodinách začalo husto snežiť. Na snímke odpratávanie snehu. Foto: TASR - Martin Baumann

Mnohé cesty sú dokonca neprejazdné.

Bratislava 31. januára (TASR) – Situáciu na slovenských cestách komplikuje sneh a popadané stromy. Dopravná nehoda na výjazde z diaľnice D1 pri obce Jánovce si vyžiadala uzatvorenie zjazdu aj výjazdu na diaľnicu. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informuje na svojej internetovej stránke www.zjazdnosť.sk.

Prvý stupeň kalamitnej situácie vyhlásili na cestách v okresoch Žilina, Bytča, Rajec, Kežmarok, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Turčianske Teplice, Spišská Nová Ves, Rožňava a Moldava nad Bodvou.

Pre popadané stromy je pre všetku dopravu uzatvorený horský priechod Vernár. Horský priechod Donovaly, Homôlka, Čertovica sú podľa SSC prejazdné len so snehovými reťazami. Horský priechod Veľké Pole, Šútovce, Donovaly sú uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako desať metrov. Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 tony, so snehovými reťazami sú prejazdné priechody Donovaly, Homôlka a Čertovica.

Silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť do 50 metrov sa vyskytuje v okolí Nižnej Šebastovej, do 100 metrov v okolí Šturca, Donovál, Liptovského Mikuláša, Liptovského Hrádku, Važca, Štrby, Popradu, Starej Ľubovne, Pustého Poľa, Fričoviec, Svinej a Petrovian.

Cesty I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo a II/574 Ilava - Homôľka sú uzatvorené pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov. Cesta I/18 Široké - Branisko a cesta I/77 Čirč - Ruská Voľa sú neprejazdné pre padajúce stromy. Cesta II/531 Muráň - hranica okresu RA - BR je uzatvorená pre vozidlá nad 3,5 tony. Pre osobné vozidlá je úsek prejazdný len so snehovými reťazami.

Cesta II/526 v úsekoch Látky - Kokava nad Rimavicou a Hrádok je neprejazdná pre popadané stromy. Cesta II/533 v úsekoch Gemerská Poloma - Súľová a od križovatky s cestou II/546 po okresnú hranicu s RV je uzavretá. Cesta III/5356 je pre popadané stromy na visiacom elektrickom vedení neprejazdná, elektrické vodiče popadali na cestu. Cesta III/5114 Malá Lehota - hr. Zlaté Moravce je pre popadané stromy neprejazdná, ako aj cesta III/05086 Hronská Dúbrava - Železná Breznica. Odklon dopravy tam riadi polícia.

Stromy na vozovke komplikujú situáciu aj na ceste III/52612 Lom nad Rimavicou – Utekáč, do odvolania je pre rovnaký dôvod uzatvorená aj cesta III/06526 Lehôtka nad Brehmi – Podhorie. Pre popadané stromy je neprejazdná III/06712 Rejdová.

Cesta III/06518 v úseku od Banskej Štiavnice po obec Hodruša Hámre je pre skrížené vozidlá neprejazdná. Cesty I/50 v úseku Chocholná - Svinná, I/59 v úseku Korytnica- Ružomberok, I/57 v úseku Horné Srnie - Nemšová, I/61 hraníc okresu NM/TN - Trenčianska Teplá, II/507 na úseku hraníc okresu NM/TN - Trenčín, II/516 na úseku Trenčianska Teplá – hraníc okresu TN/BN sú pre vozidlá nad 3,5 tony prejazdné len so snehovými reťazami. Cesty II/529 Vrchslatina - Brezno a II/584 na úseku Srdiečko - Bystrá sú prejazdné len so snehovými reťazami.

ROŽŇAVA: Dobšinský kopec opäť pre autá uzavreli

Dobšinský kopec v okrese Rožňava na ceste I/67 dnes večer opäť pre dopravu uzavreli. Dôvodom je skrížený kamión.

Uzávera cesty bude do rána, informovalo TASR po 18.00 h Krajské riaditeľstvo polície v Košiciach.


V Trnavskom a Nitrianskom kraji sú všetky cesty zjazdné

Trnava/Nitra 31. januára (TASR) – Zatiaľ čo na východnom Slovensku odstraňujú následky počasia, situácia na cestách Trnavského a Nitrianskeho kraja sa normalizovala. Všetky cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné.

„Kritické úseky ciest sú očistené. Horský priechod Havran medzi Trnavským a Nitrianskym krajom a okresmi Piešťany a Topoľčany je taktiež prejazdný v oboch smeroch,“ konštatovala námestníčka riaditeľa Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja (SÚC TTSK) Andrea Tomašovičová s tým, že tento úsek uzavreli v piatok (30.1.) o 13.00 h z obidvoch strán. Dôvodom boli popadané stromy na vozovke. Dodala, že všetci pracovníci sú ešte v teréne, dočisťujú zľadovatené miesta. „Vďaka tomu, že vyšlo slnko, začalo sa to povoľovať. Musíme túto priaznivú situáciu využiť, aby sme odstránili všetky prípadné nedostatky na cestách,“ povedala.

V porovnaní s predchádzajúcim dňom zmenila sa situácia aj na všetkých vozovkách Nitrianskeho kraja. Konštatoval to pre TASR riaditeľ Regionálnej správy a údržby ciest Nitra, a.s., Ivan Folkman. „Včera som musel ešte v dvoch okresoch, Nitrianskom a Topoľčianskom, vyhlásiť aj 2. stupeň snehovej kalamity, dnes v doobedňajších hodinách sa nám podarilo sprejazdniť a očistiť všetky úseky,“ uviedol.

Vodiči v Košickom kraji by mali dať pozor na padanie stromov i vodu na cestách

Košice 31. januára (TASR) - V súvislosti so snehovou kalamitou vyzýva Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) vodičov na zvýšenú opatrnosť na všetkých cestách, ktoré prechádzajú lesnými úsekmi. Hrozí na nich padanie stromov pod ťarchou mokrého snehu. "Upozorňujeme zároveň na nebezpečenstvo prelievania vody cez vozovku v miestach s množstvom topiaceho sa snehu a na nižšie položených úsekoch ciest," uviedla technicko-prevádzková námestníčka SC KSK Zuzana Fejesová.



Popadané stromy skomplikovali dopravu na viacerých cestách v okresoch Rožňava a Spišská Nová Ves. V okrese Rožňava podľa hlásenia aj k 14.00 h bola cesta II/526 - Gočaltovo – Hrádok ťažko prejazdná, cesta II/533 Gemerská Poloma - Súľová až po križovatku s cestou II/546 bola uzavretá z dôvodu veľkého množstva popadaných stromov. Neprejazdné boli aj cesty III/067012 Rejdová či III/526019 Markuška – Hanková – Brdárka.

V okrese Spišská Nová Ves bola aj popoludní neprejazdná cesta III/5356 Mlynky - Biele Vody. Na ceste II/535 - III/5356 Mlynky v smere na Mašu boli spadnuté stromy a elektrické vedenie. Naopak, prejazdné cesty už boli II/533 Novoveská Huta - križovatka s cestou II/546 a úsek cesty II/533 Gretľa - Hnilčík od rázcestia.

V okrese Trebišov robí problém topiaci sa sneh. Správa ciest upozorňuje na cestu III/552011 Kazimír – Michaľany, kde pred obcou Michaľany sú vodou naplnené priekopy, ktoré sa môžu vyliať na vozovku. Na ceste III/ 552011 Slivník – Kuzmice je na približne 25-metrovom úseku vozovky 5– až 10-centimetrová vrstva vody. Prejazd je možný s opatrnosťou len v jednom jazdnom pruhu, úsek je označený dopravnými značkami.