Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

SIŽP: Súčasný počet inšpektorov na dvoch odboroch je nedostatočný

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Najvyšší kontrolný úrad SR zistil, že Slovenská inšpekcia životného prostredia je personálne dlhodobo poddimenzovaná.

Bratislava 30. marca (TASR) - Súčasný počet inšpektorov na odbore integrovaného povoľovania a kontroly a odboru inšpekcie odpadového hospodárstva Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) nie je dostatočný. Oba odbory kontrolujú skládky odpadov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa inšpekcie Tamara Lesná.

Odbor integrovaného povoľovania a kontroly (OIPK) má v súčasnosti 40 inšpektorov a päť vedúcich, ktorí sú aktívni po celom Slovensku. "Súčasný počet inšpektorov nie je dostatočný, keďže optimálny počet sa pohybuje okolo čísla 70," zhodnotila Lesná. Priblížila, že zamestnanci tohto odboru vykonávajú kontrolnú a povoľovaciu činnosť v prevádzkach, kam patria napríklad skládky odpadov.

Činnosť tohto odboru je podľa Lesnej rozsiahla a zahŕňa okrem nakladania s odpadmi aj oblasť ochrany ovzdušia, povrchových a podzemných vôd, zdravia, poľnohospodárskej pôdy, prírody a krajiny, geológie a stavebné povoľovanie. OIPK zastrešuje aj štátnu správu a dozor podľa zákona o prevencii a náprave environmentálnych škôd, povedala hovorkyňa.

Na odbore inšpekcie odpadového hospodárstva pracuje na jednotlivých inšpektorátoch životného prostredia 28 osôb. "Tento počet inšpektorov preveruje dodržiavanie všetkých povinností, ktoré vyplývajú z právnych predpisov platných na úseku odpadového hospodárstva a ktoré sú v kompetencii SIŽP," hovorí Lesná. Ideálny počet inšpektorov na odbore inšpekcie odpadového hospodárstva by mal byť okolo 50, tvrdí.

Inšpektori v tomto prípade kontrolujú skládky odpadov, ich pôvodcov, nakladanie s nimi, dodržiavanie povinností pri cezhraničnom pohybe odpadov, výrobcov a distribútorov vyhradených výrobkov, zariadenia na zhodnocovanie a zber odpadov, povinnosti podľa zákona o poplatkoch a zákona o zhromažďovaní, uchovávaní a šírení informácií o životnom prostredí aj podľa zákona o perzistentných organických látkach a nakladaní s odpadom z ťažobného priemyslu.

Najvyšší kontrolný úrad SR zistil, že SIŽP je personálne dlhodobo poddimenzovaná. Inšpekcia pracuje na stratégii, ako v blízkej budúcnosti zvýšiť počet kvalifikovaných inšpektorov. SIŽP musela na konci minulého roka plošne znížiť stavy. Inšpekciu tak opustilo 22 zamestnancov. Z tohto dôvodu Ministerstvo životného prostredia SR spolu s inšpekciou pripravuje zákon o štátnych orgánoch v oblasti dozoru a kontroly životného prostredia.