Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na predsedníckom stole bude aj systém prepojenia trestných registrov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Dôležitým návrhom v oblasti trestného práva je podľa jeho slov aj návrh nariadenia o zriadení Úradu európskeho prokurátora.

Bratislava 30. júna (TASR) – Rezort spravodlivosti počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude pokračovať v rokovaniach o novele európskeho systému prepojenia trestných registrov (tzv. ECRIS). TASR o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Po teroristických útokoch v Paríži z decembra 2015 patrí boj proti cezhraničnej trestnej činnosti a terorizmu medzi priority Európskej komisie s cieľom zvýšiť bezpečnosť v EÚ. Preto sa usiluje o rozšírenie využitia existujúceho elektronického systému výmeny informácií z trestných registrov o predchádzajúcich odsúdeniach aj na štátnych príslušníkov tretích krajín,“ vysvetľuje Bubla. 

Dôležitým návrhom v oblasti trestného práva je podľa jeho slov aj návrh nariadenia o zriadení Úradu európskeho prokurátora, ktorý by mal prispieť k lepšiemu stíhaniu trestných činov vo vzťahu k finančným záujmom EÚ. Návrhy dvoch smerníc v oblasti občianskeho práva majú podľa neho zlepšiť právnu úpravu týkajúcu sa online predaja a digitálneho obsahu.  

"Cieľom prvého návrhu je zjednodušiť prístup našich občanov k online nákupom z iných členských štátov a súčasne zjednodušiť prístup k slovenským online obchodom zo zahraničia. Druhý návrh by mal vyjasniť pravidlá pri dodávaní digitálneho obsahu, ktorého regulácia vo väčšine členských štátov v súčasnosti chýba,“ informoval Bubla.





him dab