Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini chce riešiť viaceré témy digitalizácie a eurofondy

Archívna símka z 15. ročníka konferencie Jarná ITAPA 9. júna 2016 v Bratislave. Na snímke vľavo podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a vpravo podpredseda EK pre Jednotný digitálny trh Andrus Ansip. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Odstraňovanie prekážok v elektronickom obchode, digitalizovanie verejných služieb či kybernetická bezpečnosť, to sú priority úradu podpredsedu vlády P. Pellegriniho (Smer-SD).

Bratislava 1. júla (TASR) - Odstraňovanie prekážok v elektronickom obchode (e-Commerce), digitalizovanie verejných služieb či kybernetická bezpečnosť. To sú hlavné priority nového úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) v rámci slovenského predsedníctva, ktoré začalo práve dnes.

"Prioritou bude tiež zabezpečenie cezhraničnej prenosnosti on-line služieb poskytujúcich obsah na jednotnom trhu. Chceme dať občanom a podnikateľom možnosť slobodného pohybu v digitálnom priestore a zároveň umožniť dátam voľný pohyb ako piatu slobodu v rámci celého vnútorného trhu EÚ," avizoval Pellegrini.

Ako predsedajúca krajina budeme mať podľa neho možnosť podrobnejšie rozvinúť koncept digitálnej ekonomiky podporujúcej mikrospoločnosti, malé a stredné podniky s cieľom odstránenia zbytočných legislatívnych a administratívnych bariér najmä pre startupy a inovatívne firmy. Hovoriť sa bude aj o úprave pravidiel pre telekomunikačný sektor, konkrétne o legislatívnom návrhu na uvoľnenie frekvenčného pásma 700 MHz pre služby mobilného broadbandu či o odstraňovaní veľkoobchodných poplatkov za roaming.

V oblasti eurofondov plánuje slovenské predsedníctvo reflektovať na nedávnu reformu politiky súdržnosti EÚ, vyhodnotí prínos nových prvkov a povedie diskusiu o možnostiach ďalšieho zvyšovania pridanej hodnoty európskych fondov po roku 2020. Nakoľko sú tieto fondy dôležitým faktorom rastu ekonomiky, bude sa slovenské predsedníctvo usilovať o udržanie významnej pozície politiky súdržnosti. Využívanie eurofondov by malo byť rýchle, efektívne, jednoduché a prispievať k rozvoju a rastu regiónov EÚ.

"Našou ambíciou je zamerať sa na udržanie pozície politiky súdržnosti ako hlavnej investičnej politiky EÚ, ktorá generuje jasnú európsku pridanú hodnotu. V tomto kontexte budeme diskutovať o ďalšom zlepšovaní tejto politiky," dodal Pellegrini.