Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Profil slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča

Slovák Maroš Šefčovič, dezignovaný komisár pre dopravu a vesmír, reční počas procesu vypočúvania vo výbore Európskeho parlamentu pre dopravu (TRAN) v Bruseli 30. septembra 2014. Foto: TASR/AP

V roku 2004 aj SR rozšírilo rady europätnástky. V Európskom parlamente SR zastupovalo 14poslancov. Získalo aj post eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru, mládež a viacjazyčnosť.

Bratislava 29. júna (TASR) - V roku 2004 Slovenská republika (SR) spolu s ďalšími deviatimi krajinami rozšírila rady starej europätnástky. V Európskom parlamente (EP) Slovensko po prvých voľbách do EÚ zastupovalo 14 europoslancov. Slovensko získalo aj post eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru, mládež a viacjazyčnosť. Stal sa ním Dr.h.c. Ing. Ján Figeľ. V októbri 2009 ho po rezignácii na tomto poste vystriedal JUDr. Maroš Šefčovič, PhD., ktorý je podpredsedom Európskej komisie (EK), zodpovedá za administratívu Komisie, implementáciu Lisabonskej zmluvy do činnosti orgánov EÚ.

Maroš Šefčovič sa narodil 24. júla 1966 v Bratislave. Vysokoškolské štúdium začal v roku 1984 na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave (dnes Ekonomická univerzita v Bratislave). V rokoch 1985-1990 študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. Právnická fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave mu v roku 1994 nostrifikovala diplom a priznala titul doktor práv (JUDr.). Na Právnickej fakulte UK v Bratislave absolvoval v rokoch 1996-2000 postgraduálne doktorandské štúdium medzinárodného a európskeho práva, zavŕšené priznaním hodnosti PhD. Vo francúzskej metropole Paríži v roku 1990 absolvoval kurz Francúzština - jazyk diplomacie a medzinárodného práva (Université Perpignan) a o rok neskôr v USA Kurz pre diplomatov (Hoover Institution, Stanford University). V špecializovanom kurze v Zimbabwe sa zdokonaľoval vo francúzskom jazyku a v Izraeli si osvojil základy hebrejského jazyka, manažmentu a prezentácie. Európa na sklonku roku 2000 bol názov seminára v rakúskom Salzburgu, ktorý absolvoval v roku 1996.

Profesionálnu kariéru začínal Maroš Šefčovič na Federálnom ministerstve zahraničných vecí (FMZV) ČSFR v Prahe v roku 1990 ako poradca 1. námestníka ministra, potom bol tretím tajomníkom a konzulom na československom veľvyslanectve v Harare (Zimbabwe) a zástupcom veľvyslanca a druhým tajomníkom na veľvyslanectve v Ottawe (Kanada). Od roku 1993 je pracovníkom slovenského ministerstva zahraničných vecí. Pracoval na odbore krajín EÚ a NATO najprv ako referent, neskôr zástupca riaditeľa odboru, bol zástupcom riaditeľa a riaditeľom Kancelárie ministra MZV SR.

V roku 1998 pôsobil Maroš Šefčovič ako zástupca veľvyslanca a radca v Misii SR pri Európskych spoločenstvách v belgickom Bruseli a v roku 1999 bol mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Tel Avive (Izrael). Po návrate na Slovensko v roku 2002 zastával Šefčovič na MZV SR funkciu generálneho riaditeľa sekcie bilaterálnej spolupráce a bol generálnym riaditeľom sekcie pre európske záležitosti.

Od roku 2004 do októbra 2009 bol vedúcim Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli. Od 1. októbra 2009 prevzal po rezignácii prvého slovenského komisára Jána Figeľa funkciu eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a viacjazyčnosť v Európskej komisii (EK). Od roku 2010 je Maroš Šefčovič podpredsedom EK na čele s José Manuelom Barrosom.