Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Slovensko čaká druhé predsedníctvo v Rade EÚ. V roku 2030

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rada EÚ prijala v utorok 26. júla rozhodnutie o poradí predsedajúcich štátov už bez Veľkej Británie.

Bratislava 30. júla (TASR) – Slovensko bude opäť predsedať Rade EÚ od januára do júna 2030. Rada EÚ prijala v utorok (26. júla) rozhodnutie o poradí predsedajúcich štátov už bez Veľkej Británie. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Určila tak poradie predsedníctiev až do konca roka 2030, pričom pôvodný návrh bol len do 2020. Zástupcovia členských krajín EÚ rozhodli, že Estónsko prevezme v druhej polovici roka 2017 predsedníctvo v Rade EÚ namiesto Británie. Tá vzhľadom na očakávané vystúpenie z bloku stratila záujem o túto úlohu.

Pôvodne malo byť Estónsko predsedníckou krajinou hneď po Británii, teda v období od januára do júna 2018. Členovia EÚ sa však dohodli, že o pol roka posunú aj predsedníctva všetkých ďalších krajín nasledujúcich na zozname po Estónsku, a to až do roku 2020, keď túto sériu v prvom polroku neplánovane zavŕši Chorvátsko.

V roku 2007, keď sa prijalo Rozhodnutie Rady, ktorým sa určuje poradie pri vykonávaní predsedníctva Rady, Chorvátsko ešte nebolo členským štátom, preto sa v pôvodnom návrhu s ním ešte nepočítalo.

V prípade, ak sa nevyskytne opäť nejaká nečakaná udalosť, Rada bude musieť prijať ďalšie rozhodnutie o poradí do 31. decembra 2029.