Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Hlavnou témou ministrov vnútra krajín EÚ bola migrácia

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák (vľavo) víta svojho nemeckého rezortného partnera Thomasa De Maiziereho pred zasadnutím Rady ministrov vnútra 28 členských krajín Európskej únie, krajín EFTA a kandidátskych krajín, 7. júla 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Vladimír Benko Foto: TASR Martin Benko

Počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ by sa ministri vnútra členských štátov radi venovali osobitne reforme azylového systému.


Bratislava 7. júla (TASR) – V najbližších mesiacoch by sa mala posilňovať spolupráca s tretími krajinami, najmä na osi krajina pôvodu - krajina tranzitu – finálna krajina. Povedal to minister vnútra SR Robert Kaliňák na tlačovej konferencii s členom Európskej komisie (EK) pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisom Avramopulosom po neformálnom stretnutí ministrov vnútra členských krajín, krajín EFTA a kandidátskych krajín v Bratislave.

"V spolupráci s tretími krajinami musíme zabezpečiť také zásadné veci, ako sú úspešné návraty, úspešné bezpečné útočisko v krajinách tranzitu a mnoho ďalších okolností, ktoré sme podrobne rozvíjali,“ povedal minister vnútra.



Hlavnými témami neformálneho stretnutia ministrov členských krajín boli udržateľné riešenia migrácie a dôležitosť ochrany schengenskej hranice. Kaliňák predstavil priority slovenského predsedníctva na nasledujúce šesťmesačné obdobie a zároveň spoločne ocenili výsledky holandského predsedníctva.

Počas slovenského predsedníctva by sa radi venovali osobitne reforme azylového systému. Privítali program EK, ktorého súčasťou v rámci manažmentu migrácie sú tzv. štyri „R“ – úspešné návraty, poctivé a fungujúce readmisie, presídlenie pre tých, ktorí sú najohrozenejší a relokácia migrantov, ktorí sa dostanú na územie EÚ, kde sa musí riešiť otázka záťaže pre jednotlivé krajiny.

Ďalšími témami rokovania boli aj rýchla a aktuálna implementácia Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže ako nástroja pre úspešný boj proti ilegálnej migrácii a nový systém ETIAS. "Má to byť nová cestovná autorizácia pre občanov tretích krajín smerom do EÚ,“ povedal Kaliňák, pričom dodal, že ide o nový bezpečnostný skríning.

Európsky komisár Dimitris Avramopulos verí, že slovenské predsedníctvo bude úspešné. "Na budúci týždeň komisia predloží druhý balík, ktorým chce ukončiť plnú reformu spoločného európskeho azylového systému,“ povedal. Podľa jeho slov hlavným cieľom, ktorý chcú dosiahnuť, je spoločný systém, ktorý bude efektívny aj proaktívny, systém založený na zvýšenej solidarite a zdieľanej zodpovednosti.



Zintenzívňujú taktiež prípravné práce v piatich prioritných oblastiach - hodnotenie zraniteľnosti, združenie zdrojov, návratové činnosti, mechanizmus sťažností a posilnená spolupráca s tretími krajinami.

Na rokovaní sa zúčastnil i turecký minister. Európsky komisár uviedol, že tak ako Turecko potrebuje EÚ, potrebuje aj EÚ Turecko. Potvrdil, že vzťah by mal byť i naďalej založený na spolupráci, najmä v oblasti bezpečnosti a v boji proti terorizmu. Kaliňák hovoril o vyváženosti vzťahu, pretože len vtedy podľa neho môžu zmluvy fungovať dlhodobo.



"Mali sme veľmi plodnú, nesmierne konštruktívnu neformálnu diskusiu v Bratislave, avšak sme rozhodnutí a pripravení pohnúť sa vpred,“ konštatoval. Zároveň dodal, že rámec, v ktorom budú v budúcnosti pracovať, sa popri štyroch "R“ rozširuje aj o piate, a to je zodpovednosť (responsibility). Ide o hlavný odkaz, ktorý rokujúci chceli vyslať zo zasadnutia v Bratislave. "Každý z nás sa zodpovedným spôsobom zaviaže, že bude hľadať riešenia,“ dodal.

Na snímke skupinová fotografia ministrov vnútra EÚ na zasadnutí Rady ministrov vnútra 28 členských krajín Európskej únie, krajín EFTA a kandidátskych krajín za účasti ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (uprostred vpravo) a člena Európskej komisie pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa (uprostred vľavo), 7. júla 2016 v Bratislave.
Foto: TASR FOTO TASR - Vladimír Benko




ZÁZNAM: Na neformálnom stretnutí ministrov...