Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

SK8 očakáva od vlády pravidelný a konštruktívny dialóg so samosprávami

Na snímke predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič. Foto: TASR Pavel Neubauer

Predpokladom udržateľnej konsolidácie verejných financií je kvalitný partnerský dialóg medzi vládou a samosprávami.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Predpokladom udržateľnej konsolidácie verejných financií je kvalitný partnerský dialóg medzi vládou a samosprávami. Zdôraznilo to združenie Samosprávne kraje Slovenska SK8, ktoré zároveň žiada vládu o stretnutie a diskusiu o víziách pre krajinu v najbližšom volebnom období. List so žiadosťou adresovalo SK8 jednotlivým rezortom i predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD).

"Vnímame, že prostredníctvom pravidelných stretnutí vieme predchádzať neželaným výsledkom, ktoré by mohli viesť v neprospech obyvateľov v regiónoch. Ak je naším spoločným záujmom zvyšovať kvalitu života obyvateľov a zároveň zabezpečovať rozsah služieb čo najlepšie, mali by sme viesť odborný a konštruktívny dialóg podložený skúsenosťami z praxe, ktoré my ako zástupcovia ľudí v území máme," uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a predseda SK8 Jozef Viskupič.

Okrem nevyhnutnej stabilizácie verejných financií poukazujú zástupcovia vyšších územných celkov aj na problém odkladanej reformy verejnej správy, upozorňujú na to, že kompetenčná a fiškálna decentralizácia územnej samosprávy má viesť k rozvoju regiónov i zvyšovaniu kvality obyvateľov. Zástupcovia SK8 tiež pripomínajú, že okrem prísľubu dialógu so samosprávami a finančného krytia samosprávnych kompetencií sa vláda vo svojom programovom vyhlásení hlási k tomu, aby do sa legislatívy implementovala tzv. Doložka zlučiteľnosti s Európskou chartou miestnej samosprávy.