Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Skalica splní posledné želanie Antona Srholca

Na archívnej snímke z 24. apríla 2014 kňaz a disident Anton Srholec, ktorý nás opustil vo štvrtok 7. januára 2015 vo veku 86 rokov. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jeho posledným želaním bolo vybudovanie pamätníka obetiam komunistického režimu v Skalici.

Skalica 20. januára (TASR) - Primátor mesta Skalica Ľudovít Barát dnes vyhovel návrhu poslancov mestského zastupiteľstva Milana Romana a Lukáša Tisoňa (obaja SDKÚ-DS), ktorí 13. januára predložili mestu návrh na zriadenie pamätníka obetiam komunistického režimu na Záhorí.

Poslanci svojím návrhom tlmočili žiadosť Konfederácie politických väzňov Slovenska, ktorej bol Anton Srholec predsedom. "Vybudovanie pamätníka obetiam komunistického režimu v Skalici bolo posledným želaním významnej osobnosti Slovenska, čestného občana mesta Skalica, kňaza, rehoľníka a obete komunistického režimu, Antona Srholca, ktorý sa v Skalici narodil a Skalicu si vybral aj ako miesto svojho posledného odpočinku. Záväzkom zriadiť takýto pamätník sa zastupiteľstvo mesta Skalica hlási k odkazu Antona Srholca, k jeho boju za pravdu a jej poznanie," uviedol Tisoň. Pamätník bude podľa Romana dôstojným vyjadrením úcty a vďaky všetkým tým, ktorí obetovali svoju osobnú slobodu v prospech slobody národa.

TASR o tom informovala tlačová služba SDKÚ-DS.