Slovensko

Škandinávske menu nie sú len mäsové guľky a nakladané haringy

OTS, 18. mája 2017 10:00

V jednoduchosti je krása. Tento výrok je dokonalým zosobnením škandinávskeho štýlu. Ten v súčasnosti ovládol aj oblasť gastronómie a odsunul do úzadia francúzsku, taliansku či belgickú kuchyňu

Tomáš Šomody, junior sous chef reštaurácie Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton. Foto: BHP
Bratislava 18. mája (OTS) - Škandinávske menu, to však nie sú len mäsové guľky alebo nakladané haringy, tzv. „nová kuchyňa“ ponúka oveľa viac.

„Škandinávska kuchyňa v posledných rokoch celosvetovo diktuje trendy v gastronómii. Jej filozofia hovorí o naturálnej kuchyni, jednoduchosti a rešpekte k prírode. Kuchári zo severských krajín žnú úspechy a umiestňujú sa na popredných miestach v prestížnych súťažiach,“ vysvetľuje Tomáš Šomody, junior sous chef reštaurácie Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton.

Obľúbená u výživových poradcov
Viete, kedy sa stala škandinávska kuchyňa naozaj populárna? Bolo to v roku 2004, kedy špičkoví svetoví šéfkuchári spísali deklaráciu „Kitchen Manifesto“. Zaviazali sa v nej k „čerstvosti, jednoduchosti, čistote a etickému prístupu“. Škandinávska kuchyňa tak bola presným opakom molekulárnej kuchyne a „fusion cuisine“ s exotickými surovinami. Vyzdvihuje návrat ku koreňom a šéfkuchári po celom svete zintenzívnili spoluprácu s malými farmármi, ktorí im dodávajú kvalitné suroviny. Severskú kuchyňu dokonca chvália výživoví poradcovia, ktorí jej prínos prirovnávajú k stredomorskej gastronómii. „Škandinávska kuchyňa to je veľké množstvo rýb – losos, sleď či treska a morských plodov. Obľúbenou prílohou sú zemiaky, ktoré sa väčšinou varia v šupke, nesmie chýbať ani tmavý chlieb, slané maslo a zelenina,“ hovorí Tomáš Šomody.
Marinovaný losos, reštaurácia Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton Foto: BHP

Kúsok Škandinávie v Bratislave
Ochutnať škandinávsku kuchyňu je možné vďaka Tomášovi Šomodymu a jeho kolegovi Pavlovi Pavlačkovi aj v Bratislave. „Inšpiráciu som išiel čerpať do Nórska. V Oslo a jeho priľahlých oblastiach sme s kamarátmi samozrejme ochutnali rôzne špeciality domácej kuchyne. Čerstvá treska, za surova marinovaný losos a morské plody boli samozrejmosť. Najviac mi však chutila polievka zo schránok kôrovcov s krevetami a hamburger z losa s brusnicami bol úplná paráda,“ opisuje svoj zážitok Tomáš Šomody. Viaceré jedlá môžete ochutnať v reštaurácii Brasserie Anjou. „V našom škandinávskom lístku nájdete za surova marinovaného nórskeho lososa v destiláte Aquavit, soba zo Švédska s údeným jablkom, tresku v kombinácii so slnečnicou a kyslou kapustou. Nechýba ani polievka z kôrovcov a taktiež ryžový puding s vanilkou a ovsenými vločkami,“ dodáva Tomáš Šomody, ktorý spolu s Pavlom Pavlačkom pôsobia v tíme šéfkuchára Tomáša Opletala.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 17:57

Za Dedinu roka 2017 môžu ľudia hlasovať do konca júla
Do deviateho ročníka súťaže Dedina roka 2017 sa prihlásilo 20 obcí zo siedmich krajov Slovenska.

sk
včera 17:02

VÝSTRAHA je vydaná: V týchto krajoch riadne naprší
Do dnešného dňa sa zrážky vyskytli na celom území. Najvýdatnejšie boli v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji, naopak, najmenej pršalo na krajnom západe a severe územia.

sk
včera 16:29

M. Lajčák: Bez nápadov zo Ženevy si fungovanie OSN nevieme predstaviť
Pracovný pobyt v Ženeve využil Lajčák aj na stretnutie s novozvolenou výkonnou tajomníčkou Európskej hospodárskej komisie Oľgou Algayerovou.

sk

Najčítanejšie Slovensko

Téma TASR



Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac