Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Škandinávske menu nie sú len mäsové guľky a nakladané haringy

Tomáš Šomody, junior sous chef reštaurácie Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton. Foto: BHP

V jednoduchosti je krása. Tento výrok je dokonalým zosobnením škandinávskeho štýlu. Ten v súčasnosti ovládol aj oblasť gastronómie a odsunul do úzadia francúzsku, taliansku či belgickú kuchyňu

Bratislava 18. mája (OTS) - Škandinávske menu, to však nie sú len mäsové guľky alebo nakladané haringy, tzv. „nová kuchyňa“ ponúka oveľa viac.

„Škandinávska kuchyňa v posledných rokoch celosvetovo diktuje trendy v gastronómii. Jej filozofia hovorí o naturálnej kuchyni, jednoduchosti a rešpekte k prírode. Kuchári zo severských krajín žnú úspechy a umiestňujú sa na popredných miestach v prestížnych súťažiach,“ vysvetľuje Tomáš Šomody, junior sous chef reštaurácie Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton.

Obľúbená u výživových poradcov
Viete, kedy sa stala škandinávska kuchyňa naozaj populárna? Bolo to v roku 2004, kedy špičkoví svetoví šéfkuchári spísali deklaráciu „Kitchen Manifesto“. Zaviazali sa v nej k „čerstvosti, jednoduchosti, čistote a etickému prístupu“. Škandinávska kuchyňa tak bola presným opakom molekulárnej kuchyne a „fusion cuisine“ s exotickými surovinami. Vyzdvihuje návrat ku koreňom a šéfkuchári po celom svete zintenzívnili spoluprácu s malými farmármi, ktorí im dodávajú kvalitné suroviny. Severskú kuchyňu dokonca chvália výživoví poradcovia, ktorí jej prínos prirovnávajú k stredomorskej gastronómii. „Škandinávska kuchyňa to je veľké množstvo rýb – losos, sleď či treska a morských plodov. Obľúbenou prílohou sú zemiaky, ktoré sa väčšinou varia v šupke, nesmie chýbať ani tmavý chlieb, slané maslo a zelenina,“ hovorí Tomáš Šomody.
Marinovaný losos, reštaurácia Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton
Foto: BHP

Kúsok Škandinávie v Bratislave
Ochutnať škandinávsku kuchyňu je možné vďaka Tomášovi Šomodymu a jeho kolegovi Pavlovi Pavlačkovi aj v Bratislave. „Inšpiráciu som išiel čerpať do Nórska. V Oslo a jeho priľahlých oblastiach sme s kamarátmi samozrejme ochutnali rôzne špeciality domácej kuchyne. Čerstvá treska, za surova marinovaný losos a morské plody boli samozrejmosť. Najviac mi však chutila polievka zo schránok kôrovcov s krevetami a hamburger z losa s brusnicami bol úplná paráda,“ opisuje svoj zážitok Tomáš Šomody. Viaceré jedlá môžete ochutnať v reštaurácii Brasserie Anjou. „V našom škandinávskom lístku nájdete za surova marinovaného nórskeho lososa v destiláte Aquavit, soba zo Švédska s údeným jablkom, tresku v kombinácii so slnečnicou a kyslou kapustou. Nechýba ani polievka z kôrovcov a taktiež ryžový puding s vanilkou a ovsenými vločkami,“ dodáva Tomáš Šomody, ktorý spolu s Pavlom Pavlačkom pôsobia v tíme šéfkuchára Tomáša Opletala.