Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Skauti oslávia Svetový deň zamyslenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hlavnou myšlienkou tohtoročného sviatku je ochrana životného prostredia a rodová rovnoprávnosť.

Bratislava 20. februára (TASR) - Skauti v utorok (22. 2.) oslávia Svetový deň zamyslenia, jednu z najväčších medzinárodných skautských akcií. Hlavnou myšlienkou tohtoročného sviatku je ochrana životného prostredia a rodová rovnoprávnosť. Do akcie sa zapájajú skauti z celého sveta, pripravený majú balíček aktivít inšpirovaný známymi aktivistami, ako sú Greta Thunberg, Rachel Carson či Isatou Ceesay. TASR o tom informovala Lucia Tóthová z Ústredia Slovenského skautingu.

Svetový deň zamyslenia je podľa jej slov dňom medzinárodného priateľstva. Každý rok sa tak členovia skautingu spoločne prostredníctvom hier dozvedajú o globálnych problémoch, ktoré ovplyvňujú ich lokálne komunity. Okrem toho podnikajú kroky v rámci ich riešenia.

"Dátum pre svetový deň zamyslenia - 22. február bol zvolený, pretože je zároveň dňom narodenia lorda Baden-Powella, zakladateľa skautského hnutia i Olave Baden-Powell, ktorá pôsobila ako svetová náčelníčka," vysvetlila riaditeľka Ústredia Slovenského skautingu Mária Budzáková.

Tento svetový deň oslavujú skauti každoročne od roku 1926. "Tohtoročný balíček aktivít k Svetovému dňu zamyslenia Náš svet, naša rovnoprávna budúcnosť oslavuje ženy a dievčatá, ktoré ako tvorkyne environmentálnych zmien už niečo dokázali,” dodala. Priblížila tiež, že tohtoročným svetovým dňom sa začína tri roky trvajúca cesta vodkýň a skautiek, na konci ktorej z nich budú environmentálne uvedomelé líderky. Tento rok sa má skúmať, ako sú dievčatá a ženy neúmerne zasiahnuté environmentálnymi problémami a klimatickou zmenou.