Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Misia slovenských katolíkov v Ugande trvá už päť rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V tomto roku Slovenská katolícka charita plánuje začať s budovaním odborných dielní, v ktorých staršie deti z centra a jeho okolia budú môcť získať zručnosti, pracovné návyky.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie na severe Ugandy začala Slovenská katolícka charita (SKCH) budovať presne pred piatimi rokmi. SKCH tým chcela pomôcť riešiť zložitú situáciu miestnych obyvateľov, ktorých od čias ozbrojených konfliktoch v osemdesiatych rokoch sužuje vírus HIV a chudoba. Prevádzka centra v Ugande je založená výlučne na príspevkoch darcov verejnej zbierky Pôstna krabička pre Afriku.

"Centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie je projektom, ktorý priniesol pre SKCH nový rozmer pomoci, pomoci zameranej na tých najzraniteľnejších, na deti," uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Základný kameň nového centra bol položený v auguste 2011. Už o rok neskôr boli dokončené budovy domu pre dievčatá, domu pre dobrovoľníkov, kancelárie, kuchyne a pôvodné africké domčeky pre zamestnancov. Dňa 5. decembra 2012 bolo Centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie slávnostne otvorené. Následne v roku 2014 bol dokončený dom pre chlapcov, prví doň prišli v roku 2015. Súčasťou centra je aj kaplnka, ktorá slúži aj miestnym ľuďom z blízkej dedinky Unna. Hlavnou úlohou centra je podať pomocnú ruku zraniteľným deťom, sirotám a polosirotám s HIV a AIDS.

Centrum je zároveň partnerom projektu SKCH Adopcia na diaľku®, ktorý je zameraný na pomoc deťom z chudobných rodín v zahraničných krajinách tým spôsobom, že adoptívni rodičia zo Slovenska môžu miestne deti podporovať aj dlhodobo. V súčasnosti je do projektu zapojených viac ako 400 ugandských detí. SKCH vysiela do centra pravidelne dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú pri realizovaní aktivít pre deti.

V tomto roku SKCH plánuje začať s budovaním odborných dielní (krajčírska, murárska a stolárska), v ktorých staršie deti z centra a jeho okolia budú môcť získať zručnosti, pracovné návyky a v budúcnosti sa budú vedieť postarať o seba a svoje rodiny.

SKCH je najväčšia charitatívna organizácia na Slovensku, ktorá poskytuje sociálne, zdravotnícke a výchovno-vzdelávacie služby približne 20.000 ľuďom v núdzi ročne bez ohľadu na rasu, národnosť, vierovyznanie a politické zmýšľanie nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Slovenská katolícka charita združuje desať arcidiecéznych a diecéznych charít.

Charita pomáha prostredníctvom okamžitej humanitárnej pomoci po prírodných katastrofách či spoločenských konfliktoch a efektívnej rozvojovej spolupráci. SKCH pôsobí v krajinách Uganda, Rwanda, India, Vietnam, Albánsko, Keňa, Kazachstan, Ukrajina či Haiti. Práca a pôsobenie SKCH je prostredníctvom členstva v Caritas Internationalis a Caritas Europa medzinárodne koordinované a prepojené s inými celosvetovými charitatívnymi organizáciami. Poslaním SKCH je účinne pomáhať ľuďom v núdzi, byť hlasom chudobných a byť blízko pri človeku.