Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Katolícka charita vyzbierala na pomoc Afrike viac ako 133 000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do zbierky Pôstna krabička sa môžu ľudia naďalej zapojiť ľubovoľným príspevkom na účet SKCH číslo 2944463095/1100, v.s. 221, alebo online prostredníctvom stránky www.postnakrabicka.sk.

Bratislava 6. júla (TASR) - Slovenská katolícka charita (SKCH) vyzbierala do konca júna na pomoc Afrike viac ako 133.000 eur. Z výťažku zbierky Pôstna krabička pre Afriku 2015 bude v Rwande opravovať rozpadávajúce sa domy, inštalovať zberače vody či podporovať školskú dochádzku. V júni tam rozdávala ovocné stromy, oblečenie, zajace, strukoviny a iné potraviny, hygienické potreby a zdravotné poistenie.

"Rwanda urobila obrovské pokroky v oblasti hospodárstva a ekonomiky od tragédie v roku 1994, kedy počas genocídy bolo zavraždených takmer milión ľudí za 100 dní. Stále tu však žije viac ako 60 percent obyvateľov v extrémnej chudobe. Teší ma solidarita Slovákov s touto krajinou poznačenou chudobou a následkami tragickej minulosti," povedal generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Na základe rozličných potrieb na africkom kontinente sa SKCH rozhodla v štvrtom ročníku zbierky nadviazať spoluprácu so sestrami Pallotínkami v Rwande a zrealizovať projekt na zlepšenie životných podmienok pre obyvateľov v meste Kibeho na juhu Rwandy.

Projekt je zameraný na zlepšenie životných podmienok a má niekoľko aktivít, z ktorých prvé sa začali v júni. Jednotlivé aktivity sa uskutočňujú s podporou miestnej komunity a prijímateľom sa stávajú konkrétni obyvatelia.

"Miestnej komunite sa snažíme pomáhať aj tým, že ju vychovávame. Nie len deti, ale aj dospelých. Naučiť ich zodpovednosti, sebestačnosti. Niekedy stačí ukázať, ako sa veci dajú robiť inak a dokážete pomôcť mnohým," vysvetľuje sestra Berthilde, jedna zo sestier Pallotínok, ktorá pôsobí v Rwande ako vedúca Zdravotného strediska Kibeho.

Aktuálny ročník zbierky Pôstna krabička pre Afriku 2015 je zameraný na rozvojovú pomoc v krajinách subsaharskej Afriky, v Ugande a Rwande. V Ugande pôsobí SKCH od roku 2011, kedy začala stavať Centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, ktoré sa nachádza na severe krajiny v blízkosti dediny Unna. V dnešných dňoch sa v centre nachádza dom pre HIV pozitívne dievčatá, ako aj pre HIV pozitívnych chlapcov a škôlka pre deti z okolia.