Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SKCH: Na Slovensku je stále dostatok ľudí, ktorí sú ochotní pomáhať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

O dobrovoľníctvo v zahraničí je veľký záujem.


Bratislava 11. decembra (TASR) – Slovenská katolícka charita (SKCH) mala v rámci arcidiecéznych a diecéznych charít v roku 2015 evidovaných viac ako 600 dobrovoľníkov. Najviac ich mali k dispozícii na Spiši, a to až 173. V rámci humanitárnych a rozvojových projektov pôsobia aktuálne dve dobrovoľníčky v Ugande a jedna dobrovoľníčka v Rwande. SKCH tvrdí, že na Slovensku je stále dostatok ľudí, ktorí sú ochotní pomáhať. Veľký záujem je práve o dobrovoľníctvo v zahraničí.

"Počas posledného výberu sme mali k dispozícii viac ako 20 záujemcov. V rámci zahraničných projektov je však dôležité pripomenúť, že nie všetci uchádzači sú vhodní, nakoľko pri vyslaní do cudzej krajiny je nevyhnutná aj väčšia fyzická a psychická odolnosť," uviedol pre TASR Ján Michalský zo SKCH. Príprava na túto službu prebieha niekoľko týždňov. Okrem vstupných pohovorov s koordinátormi SKCH prebieha aj výmena skúseností s bývalými dobrovoľníkmi. Povinné je tiež absolvovanie lekárskej prehliadky a základné očkovanie.

Dobrovoľníci sú do zahraničia vysielaní na obdobie šiestich mesiacov. Preto sa na zahraničné projekty hlásia najmä mladí ľudia. Vyžaduje sa tiež znalosť anglického jazyka. V Ugande a Rwande títo dobrovoľníci pracujú najmä s deťmi, organizujú im voľnočasové aktivity či pomáhajú s prípravou do školy.

V rámci projektov, ktoré má charita na Slovensku, je podľa Michalského vidieť záujem všetkých vekových kategórii. "Evidujeme prípady mladých ľudí, ako aj ľudí v produktívnom veku, ktorí sú ochotní pomáhať a aktívne sa do dobrovoľníctva zapájajú," dodal. V rámci Slovenska môžu títo dobrovoľníci pomáhať v hospicoch, v zariadeniach sociálnych služieb alebo angažovať sa v rámci potravinových zbierok či zbierok použitého oblečenia.

Michalský dodáva, že dobrovoľníci sú pre SKCH dôležití. "Viaceré služby a projekty SKCH by bez pomoci dobrovoľníkov nemohli efektívne fungovať, resp. by fungovali len v obmedzenom režime," uzavrel.