Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

CHARITA: Financovanie služieb pre odkázaných je veľký problém

Na snímke vľavo riaditeľ Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Radovan Gumulák a vpravo prezident SKCH Mons. Šťefan Sečka počas tlačovej konferencie SKCH pri príležitosti 90. výročia jej založenia, 19. januára 2017 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Slovenská katolícka charita upozorňuje aj na potrebu rovnocenného financovania štátnych i neštátnych zariadení sociálnych služieb.

Bratislava 19. januára (TASR) – Na Slovensku existuje veľký problém vo financovaní služieb pre odkázaných ľudí. Vníma to Slovenská katolícka charita (SKCH), ktorá si dnes pripomenula 90. výročie svojho vzniku. Generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák tvrdí, že štát by mal vo výraznejšej miere podporovať starostlivosť o seniorov či ľudí s postihnutím. "Príspevok na starostlivosť o seniora je na úrovni roka 1998, a to 320 eur na jeden mesiac. Skutočné náklady sa pritom pohybujú na úrovni okolo 1000 eur," uviedol pre TASR.



Veľa ľudí sa dostáva podľa charity do situácie, keď prídu o obývanie alebo nemajú zabezpečené základné životné potreby. V Bratislave vníma SKCH tento problém ešte citeľnejšie. "Existuje veľmi málo zariadení a služieb, ktoré by im pomohli. Ľudia sa môžu obrátiť na samosprávy v mieste trvalého bydliska, tie im vzhľadom na obmedzené rozpočty nie sú vždy schopné pomôcť," povedal Gumulák. Rodine na ulici sa podľa neho odoberú deti a rodičia končia v nocľahárni pre ľudí bez domova. Situácia by sa však mohla riešiť aj inak, ak by jej bolo napríklad poskytnuté dočasné bývanie. "Tých služieb je stále málo. V poradovníkoch na zabezpečenie služieb pre odkázaných, čo sú seniori alebo ľudia s postihnutím, je v súčasnosti asi 4000 ľudí. Tí túto službu nemajú zabezpečenú," podotkol generálny sekretár SKCH.

Seniori by podľa charity mali zostávať čo najdlhšie vo svojom prirodzenom domácom prostredí a nekončiť predčasne v rôznych zariadeniach. Seniorovi podľa Gumuláka možno na začiatku stačí pomoc opatrovateľky na päť hodín, pri ťažšom stave aj osem hodín. "Je však lepšie seniorovi zostať doma, ak štát podporí aj zamestnanosť opatrovateľov, ktorí sa o neho starajú. Keď sa už rodina naozaj nevie o seniora postarať, potom ho môže dať do zariadenia," spresnil. Ako tvrdí, štát financuje do roku 2020 opatrovateľskú službu cez národný projekt z eurofondov. Nevie však povedať, čo sa bude diať po vyčerpaní týchto peňazí.

SKCH upozorňuje aj na potrebu rovnocenného financovania štátnych i neštátnych zariadení sociálnych služieb. "Napríklad hospice, kde je zdravotná starostlivosť o ľudí v terminálnom štádiu ochorenia. Tu zdravotné poisťovne nefinancujú v plnej miere vzniknuté náklady," uviedol Gumulák.

SKCH začala písať svoju históriu v roku 1927 z podnetu veriacich ľudí na Slovensku. V súčasnosti pomáha prostredníctvom siete diecéznych a arcidiecéznych charít ročne približne 23.000 ľuďom v núdzi. V takmer 290 zariadeniach najmä zdravotníckych a sociálnych služieb poskytuje služby seniorom, nevyliečiteľne chorým, ľuďom s telesným alebo duševným postihnutím, ľuďom bez domova či rodinám v krízovej situácii. SKCH zabezpečuje aj v prípade potreby poskytovanie humanitárnej a rozvojovej pomoci. Na pomoc núdznym doma a v zahraničí ročne vynaloží okolo 21 miliónov eur.