Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SKCH:Novela zákona o sociálnych službách ohrozuje neverejné zariadenia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Slovenská katolícka charita upozorňuje na nerovnoprávne postavenie všetkých poskytovateľov sociálnych služieb.

Bratislava 14. februára (TASR) - Novela zákona o sociálnych službách ohrozuje existenciu neverejných zariadení. Tvrdí to Slovenská katolícka charita (SKCH) s tým, že to potvrdzuje aj prax. Všetkým predsedom samosprávnych krajov Slovenska preto poslala otvorený list. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a PR SKCH Sylvia Hamadejová.

SKCH upozorňuje na nerovnoprávne postavenie všetkých poskytovateľov sociálnych služieb. Neverejní poskytovatelia sa po prijatí tejto novely podľa nej nachádzajú vo veľmi ťažkej situácii s reálnou hrozbou ukončenia poskytovania viacerých sociálnych služieb. "Jedným konkrétnym príkladom je pokrytie mzdových nákladov. Návrh zmluvy o poskytnutí finančného príspevku na sociálne služby pre neverejných poskytovateľov s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorá určuje použitie finančných prostriedkov, vykrýva iba časť mzdových nákladov," vysvetlila charita. Ako však podotkla, zmluva o spolufinancovaní samosprávneho kraja s tým istým poskytovateľom na rovnaký druh služby neumožňuje použiť prostriedky na dofinancovanie mzdových nákladov nepokrytých zmluvou s ministerstvom.

Rada SKCH sa preto rozhodla osloviť predsedov samosprávnych krajov otvoreným listom, v ktorom upozorňuje na situáciu podľa nej nespravodlivého a nerovnoprávneho postavenia neverejných poskytovateľov sociálnych služieb pri uzatváraní zmlúv na rok 2018 a žiada o nápravu.

Ministerstvo práce očakáva, že novelou zákona o sociálnych službách sa zefektívni systém viaczdrojového financovania, a to vďaka zavedeniu príspevku podľa stupňa odkázanosti pre všetkých zriaďovateľov rovnako. Štát by tak mal z finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu zabezpečiť spolufinancovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb na lokálnej i regionálnej úrovni a verejných poskytovateľov týchto sociálnych služieb na lokálnej úrovni.