Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Charita ponúka 25 ukrajinským dobrovoľníkom rekondičné pobyty

Ďalšou možnosťou, ako by Slovenská katolícka charita chcela pomôcť, je vyslať na Ukrajinu odborníkov na psychologickú intervenciu a riešenie posttraumatického šoku.

Bratislava 28. februára (TASR) - Ukrajinskí dobrovoľníci jedného z centier, ktoré sa v Kyjeve stará o protestujúcich na Majdane, môžu prísť začiatkom leta na Slovensko.

Slovenská katolícka charita (SKCH) im ponúkla rekondičné pobyty vo svojom Charitnom domove v Dolnom Smokovci. Dobrovoľníci už od októbra minulého roku v suteréne gréckokatolíckeho chrámu pomohli stovkám ľudí, informoval TASR manažér pre komunikáciu a PR SKCH Lukáš Melicher.

"Ide približne o 25 ľudí, mladých chlapcov a dievčat, väčšinou vo veku od 20 do 30 rokov. Do dnešného dňa odpracovali, mnohokrát pod obrovským tlakom, už okolo 10.000 hodín, čo na jedného dobrovoľníka vychádza viac ako 500 hodín," uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Charita sa preto podľa jeho slov rozhodla spolu s Charitou Česká republika poskytnúť dobrovoľníkom zariadenia, aby si mohli po obetavej práci oddýchnuť. Pripraviť má pre nich program a zabezpečiť aj rehabilitačné a liečebné procedúry.

Ukrajinskí dobrovoľníci začali prevádzkovať centrum na pomoc protestujúcim už od začiatku protestov, teda od konca októbra 2013. "Centrum funguje 24 hodín denne. Ľudia sem môžu kedykoľvek prísť, môžu sa tu vyspať, najesť, nechať sa ošetriť a dostanú čisté teplé oblečenie a deky. Všetky tieto služby zabezpečuje dobrovoľnícky tím, ktorý je už po troch mesiacoch protestov viditeľne unavený," uviedol humanitárny pracovník SKCH Jozef Kákoš, ktorý je práve v Kyjeve. Keďže ľudia z Majdanu zrejme neodídu až do volieb, ktoré budú 25. mája, centrum by malo fungovať aj naďalej.

Partner SKCH Caritas Ukraine momentálne pomáha ľuďom, ktorí boli počas protestov zranení a rodinám pozostalých, ktorí zomreli počas protestov. "Momentálne končí potreba akútnej pomoci, preto sa už chcú sústrediť na dlhodobú pomoc. Charita sa spojila s pätnástimi ukrajinskými neziskovými organizáciami a spolu sa usilujú vyhľadať všetkých, ktorí potrebujú ich pomoc," vysvetlil Kákoš.

Ďalšou možnosťou, ako by SKCH chcela pomôcť, je vyslať na Ukrajinu odborníkov na psychologickú intervenciu a riešenie posttraumatického šoku. "Potrebovali by špecialistov, ktorí by na základe svojich skúseností pomohli zabezpečovať primeranú a efektívnu odbornú pomoc poškodeným a vyškolili psychológov ukrajinskej charity, ako majú v týchto prípadoch postupovať. S našimi slovenskými partnermi hľadáme riešenie, ako pomôcť aj v tejto oblasti," uviedol Gumulák.

SKCH na pomoc obyvateľom Ukrajiny, ktorí sa v dôsledku politickej krízy a následných nepokojov dostali do stavu núdze alebo boli zranení, vyhlásila verejnú zbierku. Podporiť ju možno dobrovoľným príspevkom na číslo účtu 4008058424/7500 v ČSOB, variabilný symbol 209.