Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Exekútorská komora podporuje návrh na zavedenie náhodného výberu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

V zmysle návrhu ministerstva spravodlivosti by sa jediným exekučným súdom na Slovensku mal stať Okresný súd v Banskej Bystrici.

Bratislava 21. júla (TASR) – Exekútori podporujú návrh ministerstva spravodlivosti na zavedenie elektronického prideľovania exekúcií náhodným výberom. Zmena je súčasťou návrhu novely Exekučného poriadku, ktorý je v pripomienkovom konaní.

Ministerstvo pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd) navrhuje podobne ako pri súdnych konaniach zaviesť náhodný výber súdneho exekútora v rámci jednotlivých krajov. „Presadenie tohto princípu je dlhodobou snahou Slovenskej komory exekútorov,“ reagovala na návrh hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) Stanislava Kolesárová.

Konferencia exekútorov, ktorá je najvyšším orgánom komory, zaviazala prezídium v ostatných troch rokoch vykonať všetky dostupné kroky na presadenie tohto princípu, priblížila hovorkyňa. S takýmto postupom na konferencii súhlasila výrazná väčšina súdnych exekútorov.

Sme presvedčení, že sa tak spretrhajú väzby medzi oprávnenými a tými exekútormi, ktorí sú napojení napr. na obchodníkov s pohľadávkami, finančné skupiny,“ tlmočila stanovisko komory Kolesárová s tým, že sa odstránia podozrenia z korupcie.

Náhodný výber by mal zároveň posilniť nezávislosť exekútorov od oprávnených. „Exekútori nebudú tlačení, najmä od veľkých veriteľov, aby nežiadali preddavky na náklady exekučného konania, prípadne odpúšťali časť trov exekúcie pri nevymožiteľných pohľadávkach,“ vysvetlila Kolesárová.

Pracovná komisia prezídia komory analyzovala návrh zákona. Podľa hovorkyne sa určite zapojí do pripomienkového konania. „Komora má napríklad výhrady k navrhovanému nárastu administratívy na exekútorských úradoch, čo by bolo v rozpore s cieľom zefektívniť a zrýchliť exekučné konanie,“ doplnila hovorkyňa SKE.

V zmysle návrhu ministerstva spravodlivosti by sa jediným exekučným súdom na Slovensku mal stať Okresný súd v Banskej Bystrici. Agendu dostane na starosť novozriadené pracovisko pri tomto súde. Návrhy na vykonanie exekúcií sa majú podávať už iba elektronicky. Ministerka Žitňanská si od toho sľubuje odbremenenie ostatných súdov od administratívnej agendy. Rozhodovať už budú len sporné veci.