Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

SKE podporuje zachovanie náhodného prideľovania exekúcií

Na archívnej snímke z 16. júla 2020 tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Slovenská komora exekútorov (SKE) na Šustekovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Proti náhodnému prideľovaniu bojujú podľa komory najmä ľudia a organizácie, ktorí mali z pôvodného netransparentného systému prospech.

Bratislava 6. júla (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) podporuje zachovanie náhodného elektronického prideľovania exekúcií, ktoré na Slovensku zaviedli pred piatimi rokmi. Považuje to za spoločensky prospešné, systémové a protikorupčné riešenie. TASR o tom informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

"Náhodné prideľovanie exekúcií bola spoločensky prospešná, systémová a najmä protikorupčná zmena. Zastavila podozrenia o nekalých dohodách medzi niektorými exekútormi a veriteľmi, posilnila nezávislosť súdneho exekútora, zefektívnila exekučné konanie a prispieva k vyššej vymožiteľnosti práva,"
skonštatoval prezident SKE Miroslav Paller.

Proti náhodnému prideľovaniu bojujú podľa komory najmä ľudia a organizácie, ktorí mali z pôvodného netransparentného systému prospech. SKE poukazuje na to, že na rozdiel od iných spôsobov vymáhania pohľadávok, súdni exekútori disponujú neporovnateľne silnejšími zákonnými kompetenciami. Sú pod stálou kontrolou súdov a prevádzkujú svoju činnosť na svoje vlastné náklady. "A práve systém náhodného prideľovania exekúcií eliminuje možnú korupciu a spoluprácu s veriteľom za hranou zákona," poznamenal Paller.

Komora zároveň oceňuje vyjadrenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (SaS), podľa ktorej je súčasná právna úprava správna, primerane efektívna, spravodlivá a sleduje ciele, ktoré má mať exekučné konanie.