Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SKOK: Implicitné a podmienené záväzky Slovenska dosahujú 172 mld. eur

predseda strany SKOK Juraj Miškov Foto: TASR/Michal Svítok

Uvedená suma sa podľa Kollára skladá predovšetkým z tzv. implicitného dlhu, teda rozdielu sumy budúcich príjmov a sumy budúcich výdavkov, ako aj z tzv. podmieneného dlhu.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Schodok štátneho rozpočtu na rok 2016, s výhľadom do roku 2018, schválený vládou SR v stredu (7. 10.), má síce snahu sa znižovať, skryté dlhy Slovenska však dosahujú stámiliardové sumy. Uviedol to dnes v Bratislave na tlačovej konferencii mimoparlamentnej strany Slovenská občianska koalícia (SKOK) jej predseda Juraj Miškov spolu s členmi strany Jozefom Kollárom a Martinom Chrenom.

"Na budúci rok by mal schodok rozpočtu klesnúť pod 2 %, konkrétne na úroveň 1,93 % HDP, a do roku 2018 by mal byť rozpočet vyrovnaný. Zápasíme však s jednou obrovskou sumou, ktorá predstavuje približne 172 miliárd eur," priblížil Kollár.

Uvedená suma sa podľa neho skladá predovšetkým z tzv. implicitného dlhu, teda rozdielu sumy budúcich príjmov a sumy budúcich výdavkov, ako aj z tzv. podmieneného dlhu. "Implicitný dlh SR predstavuje dnes približne 160 miliárd eur. Dve jeho najväčšie položky sú záväzky spojené hlavne s budúcim starnutím obyvateľstva, a to približne 101 miliárd eur sú implicitné záväzky zdravotníckeho systému a približne 62 miliárd eur implicitné záväzky dôchodkového systému," spresnil.

Ďalšou sumou "pod hladinou" štátneho rozpočtu, ktorá je "neviditeľná", sú podľa Kollára podmienené dlhy za 12 miliárd eur. "Z nich najväčšiu časť, približne 8,5 miliardy eur, tvoria naše záväzky voči medzinárodným inštitúciám, ako je trvalý euroval a ďalšie inštitúcie. Sumu približne 3,5 miliardy eur tvoria naše podmienené záväzky voči medzinárodným a domácim arbitrážnym sporom," doplnil.

Štát na druhej strane disponuje aj majetkom, a to v hodnote imania, napríklad v podnikoch, v ktorých má majetkové podiely. "Tohto majetku má štát dnes v hodnote približne 3 miliardy eur. Proti týmto aktívam stoja implicitné a podmienené dlhy za 172 miliárd eur. Rozdiel ako čisté bohatstvo našej krajiny je teda mínus 169 miliárd eur. Medzi rokmi 2012 a 2013 čisté bohatstvo SR kleslo o 2,5 miliardy eur," upozornil Kollár s tým, že v uvedených sumách na strane aktív a pasív nie sú zahrnuté úplne všetky položky.

Podľa predsedu strany SKOK za éry samostatnej SR žiadna vláda nedala odpoveď na to, ako sa "popasovať" s poklesom čistého bohatstva štátu. Riešením je podľa neho najmä znižovanie daní a odvodového zaťaženia. "Preto hovoríme o bezdaňových zónach v okresoch, ktoré majú nezamestnanosť vyššiu ako 20 %, čo by odblokovalo veľký potenciál ľudí v regiónoch. Slovensku už nepomôžu drobné kozmetické zmeny pre regióny, ako to robí terajšia vláda," podčiarkol.

Ďalším zdrojom, kde na spomínané deficity vziať zdroje, je podľa neho aj reforma verejnej správy. "Slovensko nemôže dlhodobo ekonomicky utiahnuť ani 8 vyšších územných celkov a ani takmer 3000 miest a obcí či 21.000 poslancov miestnych a mestských zastupiteľstiev. Potrebujeme urobiť zásadnú reformu verejnej správy," dodal Kollár.