Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SKOK nepodporí deklaráciu za rodinu, pretože ide proti ústave a rozumu

Juraj Miškov (na snímke uprostred) Foto: TASR/Michal Svítok

Deklaráciu s názvom Hlas za rodinu predstavili zástupcovia Aliancie za rodinu vo štvrtok. Predseda aliancie Anton Chromík vysvetlil, že ich snahou je, aby boli zvolení poslanci hlasom pre rodiny.

Bratislava 19. februára (TASR) – Mimoparlamentná strana Skok! kritizuje tohtotýždňovú prorodinnú deklaráciu Aliancie za rodinu (AZR), ako aj strany, ktorých predstavitelia ju podporili. V dnešnej tlačovej správe vysvetlila, prečo sa k výzve nemôže pridať.

Predseda liberálnej strany Juraj Miškov nadobudol presvedčenie, že je v rozpore s ústavou aj zákonmi. Vyhlásil, že je znechutený z iniciatívy, ako aj z toho, "z koľkých strán sa vykľuli len ideologické klony KDH". Deklarácia ide podľa neho proti rozumu.

"Žiaden moderný a rozumný človek nemôže voliť strany, ktoré sa zaviažu podporiť výzvu, podľa ktorej majú byť štátni úradníci vyberaní ideologicky, len ak sú ich myšlienky v súlade s názormi Aliancie za rodinu," kritizoval Miškov.

Strana Skok! pripomenula, že výzvu do dnešného dňa podporilo najviac kandidátov zo strán #Sieť (27), KDH (23), OĽaNO – NOVA (22), SNS (2) a TIP (1). V deklarácii sa podľa strany politici zaväzujú porušovať platné zákony o verejnej službe, vrátane ústavy, podľa ktorej sa Slovensko neviaže na žiadnu ideológiu, ani náboženstvo.

Aj napriek tomu sa zaviazali, napríklad, využívať svoj vplyv po voľbách na to, aby na Ministerstvo práce boli zamestnávaní len ľudia, ktorí budú presadzovať hodnoty deklarácie, a teda aj samotnej Aliancie za rodinu, argumentuje Skok!. Zároveň sa zaviazali hlasovať proti opatreniam, ktoré by uľahčovali matkám detí do troch rokov privyrábať si popri materskej, doplnila mimoparlamentná strana.

"Neprekvapuje ma, že pre KDH je naša ústava len trhacím kalendárom. Som ale šokovaný, koľko poslancov Siete a OĽaNO nepozná zákony a ústavu a pokojne podpíše výzvu, ktorá je s nimi v rozpore a ide v skutočnosti proti ľuďom a mladým rodinám," mieni člen strany SKOK! Martin Chren.

Deklaráciu s názvom Hlas za rodinu predstavili zástupcovia Aliancie za rodinu vo štvrtok (18.2.). Predseda aliancie Anton Chromík vysvetlil, že ich snahou je, aby boli zvolení poslanci hlasom pre rodiny.

Podporou 18-bodovej deklarácie sa kandidáti okrem iného zaviažu, že budú po zvolení za poslancov NR SR hlasovať za všetky dobré a vhodné opatrenia k tomu, aby si rodiny mohli dovoliť viac detí, podporia novelu Ústavy SR o práve detí na otca a mamu pri adopciách, budú hlasovať vždy proti zneužívaniu žien formou prenájmu maternice a podporia zvýšenie rodičovského príspevku pre rodičov, ktorí sa starajú o viac detí.

Taktiež, že podporí daňové zvýhodnenie rodín s troma a viac deťmi, bude proti zákonom a medzinárodným zmluvám, ktoré by oddeľovali rod od pohlavia či zavádzali viac rodov, ako je mužský a ženský, bude hlasovať proti podpore LGBTI ideologickej propagandy zo štátneho rozpočtu a podporí silný mediálny zákon, ktorý bude chrániť hodnoty rodiny, manželstva a jeho stability a chrániť deti a mládež pred nevhodným obsahom v televízii či rozhlase.