Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SKOK: Slovenskej opozícii sú učitelia úplne ukradnutí

Na archívnej snímke predseda strany SKOK Juraj Miškov Foto: TASR/Michal Svítok

Učitelia z ISU už od minulého týždňa organizujú v školách po celom Slovensku informatívne stretnutia.

Bratislava 20. januára (TASR) - Slovenskej opozícii sú učitelia úplne ukradnutí. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil predseda mimoparlamentnej strany SKOK Juraj Miškov, podľa ktorého je v parlamente len osem poslancov, ktorí boli ochotní podporiť iniciovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k riešeniu problémov školstva a aktuálneho štrajku učiteľov.

Podpisy dali poslanci Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren, Jozef Kollár, Magdaléna Vášáryová, Viliam Novotný, Ľudovít Kaník a Mikuláš Huba (všetci nezaradení). Na iniciovanie mimoriadneho pléna je pritom potrebných aspoň 30 podpisov poslancov, schôdza teda nebude. "Toto je vážna hanba. Ak bude niektorá z pravicových strán tvrdiť, že ju zaujímajú problémy v školstve, odporúčam učiteľom, aby si spomenuli na tento zoznam," povedal Miškov.

To, že Most-Híd a KDH chcú zvoliť inú cestu, a síce iniciovať zasadnutie parlamentného výboru pre školstvo, považuje Miškov za politikárčenie. "Ešte v piatok (15.1.) sme vyzvali všetky parlamentné strany aj nezaradených poslancov, aby sa k nám pridali. Strávil som niekoľko hodín telefonovaním s jednotlivými poslancami. Podporu najskôr prisľúbili OĽaNO, SaS a predbežne aj Most-Híd. V utorok (19.1.) aj tí, ktorí prisľúbili spoluprácu, odrazu svoju podporu k zvolaniu schôdze stiahli," povedal Miškov, ktorý za zmenou názoru vidí aj pondelkové (18.1.) vyhlásenie SKOK-u, že strana je ochotná spolupracovať na presadení svojho programu s každým víťazom volieb, teda aj so Smerom-SD.

"Toto je dôkaz toho, že slovenskej opozícii sú učitelia úplne ukradnutí. Zmenili názor, len aby nikto nepovedal, že spolupracujú so stranou, ktorá hovorí pravdu," dodal Miškov.

Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) už avizoval, že sa vo štvrtok (21.1.) stretne s predstaviteľmi Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí vyhlásili štrajkovú pohotovosť a pohrozili ostrým štrajkom od 25. januára.

Učitelia z ISU už od minulého týždňa organizujú v školách po celom Slovensku informatívne stretnutia. Oboznamujú na nich riaditeľov, učiteľov či vychovávateľov s tým, čo znamená štrajková pohotovosť i ako sa pripraviť na samotný štrajk. Na stretnutiach učiteľom vysvetľujú, čo všetko je potrebné urobiť pri vstupe do štrajku, kedy sa môžu pridať k vyhláseniu štrajku, kde môžu nájsť všetky potrebné informácie či kedy bude ISU považovať svoje požiadavky zo strany štátu za splnené.

ISU vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré splnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku.

Za aktivitami ISU však premiér Robert Fico (Smer-SD) spolu s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom školstva Draxlerom vidia politickú akciu. Aktuálne je do štrajku prihlásených už takmer 6000 učiteľov z 320 škôl.