Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

#Sieť by išla vládnuť so Smerom-SD pod dvomi podmienkami,tvrdí Beblavý

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

K ochote spolupracovať so Smerom-SD ako najpravdepodobnejším víťazom volieb sa dnes priznal líder mimoparlamentnej strany SKOK Juraj Miškov.

Bratislava 18. januára (TASR) - Mimoparlamentná strana #Sieť by išla po parlamentných voľbách do koalície so Smerom-SD len vtedy, ak by sa inak nedalo a len vtedy, ak sa vládna strana prestane správať ako Smer-SD. Na sociálnej sieti to dnes napísal podpredseda #Siete Miroslav Beblavý s tým, že on sám takejto zmene v správaní neverí.

Líder #Siete Radoslav Procházka na margo spolupráce so Smerom-SD pre televíziu Markíza cez víkend povedal, že pre jeho stranu je kľúčové presadiť hmotnú zodpovednosť politikov a zakázať schránkové firmy. "A keď sa to podarí s nimi, ľudia si to zaslúžia," poznamenal.

Neskôr na sociálnej sieti uviedol, že pravdepodobnosť vlády #Siete so Smerom-SD "je včera, dnes aj zajtra rovnaká, ako že im raz docvakne, akú spúšť po sebe nechávajú v zdravotníctve, školstve, dôchodkoch, podmienkach na podnikanie a platoch. Ja ju vidím niekde okolo nuly," napísal Procházka.

Na druhej strane, pravdepodobnosť, že sa #Sieti podarí pravý stred sústrediť do jednej súdržnej sily na strane strednej vrstvy, bude podľa Procházku priamo úmerná volebnému výsledku jeho strany. "#Sieť chce pravý stred pod jednou strechou a bude to prvé, čo v pondelok 7. marca rozbehneme," deklaroval.

SULÍK: Pravicové strany súťažia o nevestu Smeru, SaS spoluprácu odmieta

Pravicové strany súťažia o najkrajšiu nevestu Smeru-SD. Takto reagoval predseda SaS Richard Sulík na víkendové vyjadrenie šéfa #Siete Radoslava Procházku, ktorý pripustil povolebnú koalíciu so Smerom-SD. Sulík zopakoval, že SaS spoluprácu so Smerom-SD odmieta. Chce reformnú vládu bez Smeru-SD alebo zostane v opozícii.

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík.
Foto: TASR/Branislav Račko
"Radoslav Procházka otvorene pripustil možnosť spoločnej vlády so Smerom. Vnímame, že nastalo súťaženie o najkrajšiu nevestu Smeru. Predbiehajú sa tie strany, ktoré nie sú postavené na hodnotách, ale na tom, aby sa dostali do vlády, aby mohli kšeftovať so Smerom," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Sulík s tým, že spoluprácu pripúšťa najnovšie aj SKOK. Sulík upodozrieval zo záujmu vládnuť so sociálnymi demokratmi aj KDH a Most-Híd. Obe strany hovoria, že chcú byť alternatívou voči vláde Smeru-SD.

Procházka pre televíziu Markíza povedal, že pre #Sieť je kľúčové presadiť hmotnú zodpovednosť politikov a zakázať schránkové firmy. "A keď sa to podarí s nimi, ľudia si to zaslúžia," poznamenal. Sulík si myslí, že tieto podmienky sú len naoko. "Sú veľmi slabé pre spoločné vládnutie. To nie sú jediné dva problémy Slovenska. Zažili sme rozkrádačky aj bez schránkových spoločností," povedal.

Šéf SaS zdôraznil, že liberáli sa na kolaborácii so Smerom-SD nebudú podieľať. "Z nášho pohľadu sú možné len dve alternatívy v budúcom volebnom období. Buď reformná vláda bez Smeru, alebo nebojácna opozícia voči Robertovi Ficovi a strane Smer, ktorý bude verejný priestor opäť bezohľadne valcovať. Naši voliči v tomto musia mať jasno," vyhlásil Sulík. Ubezpečil všetkých pravicových voličov, že ak dajú hlas SaS, "ich hlasy sa nepresmerujú".

SKOK: Ak Smer-SD vyhrá voľby, ponúkneme spoluprácu

Mimoparlamentná strana SKOK je pripravená víťazovi marcových parlamentných volieb, za ktorého považuje stranu Smer-SD, ponúknuť spoluprácu a svoj plán Singapur zameraný na zníženie nezamestnanosti, podporu mladých a rast platov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil líder SKOK-u Juraj Miškov, ktorý vyzval aj iné kandidujúce strany, aby povedali, ako a s kým chcú po voľbách napĺňať svoje sľuby.

predseda strany SKOK Juraj Miškov
Foto: TASR/Michal Svítok
"Vieme si predstaviť spoluprácu s každým, kto vyhrá voľby. Ľudia si zaslúžia počuť pravdu. Každá strana a každý politik by mali ľuďom jasne povedať, čo, ako a s kým chcú po voľbách dosiahnuť. Voľby nebudú súbojom pravice a ľavice. Voľby vyhrá Smer-SD a jedinou nezodpovedanou otázkou je, či bude vládnuť sám, alebo v koalícii. Časť pravice - KDH, Most-Híd a Sieť sa vykrúca a nechce povedať, ako chce svoje plány realizovať. Druhá časť Smer-SD jasne odmieta, ale ak nebudú vo vláde, nepresadia nič," povedal Miškov.

On sám je preto presvedčený, že ak chce politická strana naozaj pomôcť ľuďom, musí byť pripravená akceptovať vôľu voličov vo voľbách. "Musíme byť pripravení s víťazom volieb spolupracovať a ponúknuť mu náš plán Singapur," deklaroval.

Miškovovi sa nepáčilo, že líder #Siete Radoslav Procházka cez víkend najskôr pre televíziu Markíza hovoril o pripravenosti ísť do koalície so Smerom-SD, krátko na to však dementoval. "Pýtam sa Procházku, či si neváži dostatočne ľudí na to, aby im úprimne povedal, čo, ako a s kým chce po voľbách dosiahnuť?" odkázal Miškov.

Program Singapur spustil Juraj Miškov ešte ako minister hospodárstva v roku 2010. "Zrealizovali sme z neho asi tretinu, ale napriek tomu za rok a pol vzniklo na Slovensku 54.000 pracovných miest. S plánom Singapur preto ideme aj do týchto volieb. Je to 100 konkrétnych opatrení na riešenie platov, nezamestnanosti a potláčanie byrokracie. Máme kompetentný plán, schopných ľudí a chceme ho realizovať," dodal.