Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

SKOK: Pripravuje zákon o domácom násilí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Strana ktorá pripravuje zákon o domácom násilí, a to v spolupráci so ženami, ktoré ho samé zažili.

Bratislava 27. júla (TASR) – Nielen každá piata žena, ale aj každé piate dieťa na Slovensku je týrané. Ide o zhruba 200.000 detí. Okolo desať percent z nich zažilo sexuálne zneužívanie a len o percento menej detí je zanedbaných. Tvrdí to strana SKOK, ktorá pripravuje zákon o domácom násilí, a to v spolupráci so ženami, ktoré ho samé zažili. TASR informovala Martina Fondrková, asistentka poslanca Národnej rady SR Juraja Miškova.

„Je nehorázne, ak sa štát správa k deťom tak, že dovolí, aby deti trpeli a umierali ako nedávno malá Lucka z Bratislavy, ktorej mŕtve telíčko našli policajti. A tento prípad sa začal riešiť až po jej trojročnom týraní blízkymi, ktoré skončilo smrťou, a až potom, čo o ňom počulo celé Slovensko,“ povedal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Juraj Miškov.

Podľa členky Výkonnej rady strany SKOK Kataríny Augustinič je problémom, že ženy, ktoré prežívajú násilie, sa to boja prezradiť okoliu, berú to ako svoju hanbu a trestné oznámenie je pre nich už poslednou možnosťou, ako situáciu riešiť.

SKOK preto pripravuje zákon o domácom násilí. „Nemôžeme sa na to pozerať, ako si tieto ženy pohadzujú policajti, psychológovia a právnici. Ako ich prvoplánovo každý upodozrieva z klamstva a ako ony zatiaľ trpia bez jedinej podpory. Preto pripravujeme zmenu doterajšieho prístupu štátnych orgánov. Už nedopustíme, aby boli vytesňované na okraj spoločnosti ako sociálna hanba. Slovensko zákon o domácom násilí doteraz nemalo a veľmi ho potrebuje,“ dodal Miškov.