Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Školákom v jedálňach chutia najmä sladké múčniky, nevonia im zelenina

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Deťom najviac nechutí špenát a jedlá zo zeleniny.

Bratislava 5. mája (TASR) - Deti na tanieroch v školskej jedálni vidia najradšej palacinky, buchty či žemľovku. Na opačnom konci rebríčka sa umiestnili špenát a jedlá zo zeleniny. Ukázal to prieskum združenia Výživa detí, do ktorého sa zapojilo 1167 zamestnancov školského stravovania z celého Slovenska.

Až polovica zamestnancov jedální v školách a škôlkach potvrdila, že sladké a múčne jedlá majú u detí zaručený úspech. Veľmi obľúbené sú aj cestoviny, predovšetkým špagety. Potvrdilo to 47 percent respondentov. Mäso majú deti najradšej hydinové, pripravené na šťave alebo dusené.

Horšie sú na tom napríklad rôzne strukovinové prívarky, ktorých obľúbenosť potvrdilo len 16 percent zamestnancov jedální. Podľa lekárky Jany Babjakovej zo združenia Výživa detí má tento trend vplyv na rast obezity u čoraz mladších detí. "Obľúbené sladké múčne pokrmy by mali aspoň obsahovať vyšší podiel ovocia, tvarohu, orechov, maku, aby boli výživovo hodnotnejšie," odporúča odborníčka.

Prieskum potvrdil, že zelenina je z pohľadu detí strašiakom na tanieri. Zeleninové jedlá sú obľúbené iba v troch percentách stravovacích zariadení pre deti. Školáci zvyknú ohrdnúť aj mliečnymi polievkami, šalátmi z hlávkovej kapusty a rybami, čo potvrdila až tretina respondentov. Výnimkou spomedzi rýb je losos, ktorý podľa kuchárok majú deti rady.

V pestrej a vyváženej strave detí by sa mali podľa združenia ryby objaviť dva- až trikát týždenne. „Obľuba lososa u detí je síce dobrá správa, máme však aj množstvo ďalších chutných rýb s kvalitným mäsom: napríklad zubáč, pstruh, ale aj lipeň, úhor, sumec, šťuka a ďalšie. Vhodná tepelná úprava je najmä varenie, dusenie, prípadne pečenie a dochutenie čerstvými bylinkami,“ pripomína Babjaková.

Kuchárky: Zlé návyky z domu

Celkovo si polovica respondentov myslí, že stravovacie návyky detí sa zlepšili. Naopak, štvrtina je presvedčená, že sa zhoršili. Viacero školských kuchárok sa domnieva, že za nechuť detí k obedom v školskej jedálni môžu bohaté kalorické desiate a zlé stravovacie návyky z domu.

„Sladkosti, sladené nápoje či nadmerne solené potraviny na desiatu skutočne nie sú vhodnou voľbou,“ uviedla lekárka. Odporúča striedať rôzne druhy ovocia, podľa možnosti lokálneho a sezónneho. Vyhovujúce sú aj celozrnné pekárenské výrobky, jeden až dva krajce pečiva natreté tenkou vrstvou nátierky, najlepšie pripravenej doma s využitím tvarohu, masla, strukovín alebo margarínov s vyšším obsahom nenasýtených mastných kyselín a minimálnym obsahom transmastných kyselín. Vhodné je doplniť chlieb plátkom tvrdého syra a porciou zeleniny, napríklad paprikou, uhorkou, reďkovkou, mrkvou alebo kalerábom. Ideálnym nápojom je pitná voda alebo nesladený čaj.

„Desiata by mala aj pekne vyzerať, príťažlivo voňať, aby ju dieťa mohlo vnímať všetkými zmyslami. Okrem toho by deti mali mať aj dostatok fyzickej aktivity počas prestávok. Prežiť ich v triedach, navyše často nevetraných, nie je šťastné riešenie,“ dodáva odborníčka.