Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Školili knihovníkov o umelej inteligencii, knižnice budú mať aktivity

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Celkovo sa na školení zúčastnilo 64 knihovníkov z 28 knižníc z celého Slovenska.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR školilo knihovníkov v oblasti umelej inteligencie. Celkovo sa na školení zúčastnilo 64 knihovníkov z 28 knižníc z celého Slovenska. TASR o tom informoval Dávid Baranko z CVTI SR s tým, že po absolvovaní školení následne knižnice začali pripravovať vlastné vzdelávacie aktivity v tejto oblasti.

"CVTI SR začalo už v máji 2023 vzdelávať pracovníkov partnerských knižníc, združených v konzorciu Knižnice pre Slovensko, na podujatí Bibliosféry a pokračovalo na letných seminároch Umelá inteligencia pre knihovníkov jednoducho a prakticky. Tie sa konali v Krajskej knižnici v Žiline, Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene, Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove a vo Fablabe CVTI SR v Bratislave," priblížil Baranko.

Po ukončení školení začali digitálne vzdelávanie realizovať v knižniciach, ako je Podtatranská knižnica v Poprade či Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Vzdelávať o umelej inteligencii však plánujú aj ďalšie slovenské verejné knižnice.

Vedecká knižnica CVTI SR bude naďalej knihovníkom partnerských knižníc približovať najnovšie poznatky v oblasti umelej inteligencie. "Knižnica je to správne miesto na odovzdanie informácií o umelej inteligencii pre všetky vekové kategórie, od detí cez dospelých až po seniorov, a to nielen v teoretickej, ale i praktickej forme," dodala koordinátorka smart vzdelávania kreatívnej dielne Fablab CVTI SR Eva Kalužáková.

Digitálne vzdelávanie knihovníkov zo strany CVTI SR je realizované v rámci spolupráce s partnerskými knižnicami, ktoré sú súčasťou konzorcia Knižnice pre Slovensko. Jeho cieľom je intenzifikácia využitia knižníc ako miest pre získanie všetkých druhov informácií, celoživotného vzdelávania, počítačových a Industry 4.0 zručností, rozvoja kreativity, podpory inovácií a podnikania pre všetky vekové skupiny obyvateľov. V súčasnosti zahŕňa 44 knižníc z celého Slovenska.

CVTI SR je ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR národným informačným centrom pre vedu, techniku, inovácie a vzdelávanie. Jeho súčasťou je špecializovaná vedecká knižnica Slovenskej republiky. Koordinuje činnosť a zabezpečuje prevádzku interdisciplinárnych výskumno-vývojových centier a národných infraštruktúr pre výskum, vývoj, inovácie a vzdelávanie.