Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Školská inšpekcia má podľa Pellegriniho trestať nehospodárne míňanie

Slávnostné otvorenie akademického roka 2014/2015 na Ekonomickej univerzite v Bratislave, 22. septembra 2014. Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini. Foto: TASR/Michal Svítok

Minister školstva počas výjazdu v Kežmarku učiteľom prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa od nového roka zdvihli platy učiteľov o päť percent

Kežmarok 3. októbra (TASR) - Jeden represívny a jeden poradný cieľ má ponovom plniť Štátna školská inšpekcia. Poveril ju tým minister školstva Peter Pellegrini.

"Inšpekcia dostala odo mňa dve hlavné úlohy. Prvou je, aby bola represívna v prípadoch, keď ide o peniaze, respektíve trestala každé nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami, druhou úlohou je aby Štátna školská inšpekcia bola aj službou učiteľovi, to znamená, že ak odhalí nejaké drobné nedostatky, rovno učiteľovi poradí, akým spôsobom ich odstrániť," poznamenal minister.

Šéf rezortu školstva sa s aktuálnym stavom školstva zoznámil vo vybraných regiónoch Spiša a Zemplína, cestu zavŕšil v okrese Kežmarok.Minister sa v diskusiách s pedagógmi zameral na problémy, s ktorými aktuálne zápasia pri výkone svojho povolania.

Pellegrini navštívil vo štvrtok (2.10.) viacero školských zariadení v Michalovciach, dnes sa zastavil v štyroch základných a stredných školách v Kežmarskom okrese. Strednej odbornej škole v Kežmarku prisľúbil finančnú pomoc, ktorá by riešila náklady na búracie práce tamojšej telocvične. Po posledných záplavách je totiž v havarijnom stave. Školské zariadenie si plánuje postaviť nový športový stánok s pomocou externých zdrojov.

Pellegrini dnes diskutoval aj s pedagógmi kežmarského Gymnázia P. O. Hviezdoslava. "Učiteľom prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa od nového roka zdvihli platy učiteľov o päť percent a zároveň zdôraznil, že je potrebné hovoriť aj o statuse učiteľa a nastaviť ho tak, aby učiteľ bol chránený ako verejný činiteľ nielen počas výučby, ale počas celého dňa," povedal pre TASR riaditeľ tlačového a informačného odboru ministerstva školstva Martin Dorčák.