Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Školské organizácie chcú požiadavky dostať do programu novej vlády

Na snímke v popredí predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavol Ondek. Foto: TASR - Andrej Galica

Zástupcovia odborov v školstve žiadajú v deklarácii napríklad do konca roku 2017 previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania škôl výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva.

Bratislava 21. marca (TASR) - Školské organizácie chcú rokovať s predstaviteľmi novej vlády o požiadavkách z deklarácie, ktorú prijali ešte vo februári. Dokument obsahuje najdôležitejšie požiadavky v oblasti vysokého a regionálneho školstva a má slúžiť ako návrh pri tvorbe programového vyhlásenia novej vlády v oblasti školstva.

"Budeme veľmi zvedaví, pokiaľ nás príjmu zástupcovia vlády, aká bude ich reakcia," uviedol dnes po skončení rokovania školských organizácií predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. S novou vládou by sa chceli zástupcovia školských organizácií stretnúť do 14 dní od vymenovania nového kabinetu. Ondek už avizoval, že v prípade, ak sa body z deklarácie nedostanú do programového vyhlásenia vlády, môžu zo strany odborárov nasledovať nátlakové akcie. Štrajk však Ondek považuje za krajné riešenie.

Zástupcovia odborov a stavovských organizácií v školstve žiadajú v deklarácii napríklad do konca roku 2017 previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva. V oblasti financií zas navrhujú, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP.

Narásť majú podľa školských organizácií aj platy učiteľov a to tak, aby do konca roku 2020 boli na úrovni minimálne 80 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. Potrebné je preto od 1. januára 2017 zvýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent. Taktiež žiadajú, aby tarifný plat v prvej platovej triede a v prvom platovom stupni nepedagogických zamestnancov začínal každoročne aktualizovanou úrovňou minimálnej mzdy.

V oblasti vysokého školstva navrhujú, aby sa pripravila dlhodobá koncepcia rozvoja vysokého školstva na Slovensku. Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa každoročne malo zvýšiť o 60 miliónov eur. Taktiež navrhujú zvyšovať platy a to tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského pedagóga dosiahol najmenej úroveň 1,7 násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

Deklaráciu ešte vo februári, okrem školských odborárov, podporili napríklad Združenie základných škôl Slovenska, Asociácia riaditeľov štátnych gymnázií SR, Asociácia stredných odborných škôl Slovenska, Združenie katolíckych škôl Slovenska, Slovenská komora učiteľov, Asociácia súkromných škôl a školských zariadení, Asociácie základných umeleckých škôl SR, Nezávislé kresťanské odbory Slovenska, Slovenská rada rodičovských združení, Slovenské rektorská konferencia, Rada vysokých škôl SR, Klub dekanov fakúlt vysokých škôl SR, Študentská rada vysokých škôl či Asociácia doktorandov Slovenska.