Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Školské organizácie naďalej trvajú na 25-percentnom zvyšovaní platov

Na snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek po spoločnom rokovaní Odborového zväzu PSaV na Slovensku so zástupcami partnerských reprezentatívnych organizácií v rezorte školstva - signatármi Deklarácie zo 17.2. 2016, vľavo v pozadí Alena Petáková (združenie základných škôl SR) a vpravo rektor UK v Bratislave Karol Mičieta 29. septembra 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR Martin Baumann

V prvom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017 prišiel štát s návrhom na zvyšovanie platov pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe, a teda aj učiteľov, o 0,9 percenta.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Školské organizácie naďalej požadujú 25-percentné zvyšovanie platov učiteľov, tak ako sa o tom píše v deklarácii, ktorú podpísali vo februári tohto roka. Uviedli to po dnešnom rokovaní, ktoré zvolal Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) po tom, ako v prvom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017 prišiel štát s návrhom na zvyšovanie platov pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe, a teda aj učiteľov, o 0,9 percenta.

"Sme zjednotení a ideme za jedným cieľom, stále trváme na deklarácii, ktorá je"," uviedol dnes predseda OZPŠaV Pavel Ondek. Školské organizácie chcú zároveň iniciovať stretnutie s premiérom, ministrami školstva a financií k problémom v školstve. "Očakávame druhé kolo kolektívneho vyjednávania. Pokiaľ nebudú naplnené požiadavky, ktoré jednak išli cez KOZ, ale aj ktoré sú súčasťou deklarácie, tak je možné že bude vyhlásený protest," dodal Ondek s tým, že krajným prostriedkom je štrajk. K protestom by sa pripojili aj vysoké školy. "Vyzerá to tak, že školy sú jednotné, takže by som nerozdeľoval základné a vysoké," doplnil Karol Mičieta zo Slovenskej rektorskej konferencie.

Školskí odborári išli do rokovaní o kolektívnej zmluve s 25-percentným navýšením platov. To však neprešlo cez KOZ, ktorá navrhuje desaťpercentné zvyšovanie platov. Podľa Vladimíra Crmomana zo Slovenskej komory učiteľov ani desaťpercentné navýšenie nie je dostatočné. "To, čo je adekvátne, je to, čo obsahuje deklarácia vo všetkých bodoch. Nielen čo sa týka platov pedagogických odborných zamestnancov, aj nepedagogických, takisto navýšenia rozpočtu. Za všetkými bodmi stojíme," zdôraznil dnes Crmoman. Peniaze na riešenie problémov v školstve tu podľa jeho slov sú. "Je tu dostatok financií na to, aby boli vyriešené základné problémy v školstve, vede a takisto splnené požiadavky nevýrobných zväzov," dodal.

V deklarácii zástupcovia odborov a stavovských organizácií v školstve žiadajú napríklad do konca roka 2017 previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva. V oblasti financií zas navrhujú, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP. Narásť majú podľa školských organizácií aj platy učiteľov, a to tak, aby do konca roku 2020 boli na úrovni minimálne 80 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. Potrebné je preto od 1. januára 2017 zvýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent. Taktiež žiadajú, aby tarifný plat v prvej platovej triede a v prvom platovom stupni nepedagogických zamestnancov začínal každoročne aktualizovanou úrovňou minimálnej mzdy.

V oblasti vysokého školstva navrhujú, aby sa pripravila dlhodobá koncepcia rozvoja vysokého školstva na Slovensku. Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa každoročne malo zvýšiť o 60 miliónov eur. Taktiež navrhujú zvyšovať platy, a to tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského pedagóga dosiahol najmenej úroveň 1,7 násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.