Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Školskí odborári dúfajú, že politici začnú riešiť systémové problémy

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Upozorňujú, že v školstve naďalej zostáva skupina nepedagogických zamestnancov, ktorých platové ohodnotenie je nedostačujúce.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Školskí odborári veria, že v novom školskom roku 2017/2018 sa pozornosť politikov aj verejnosti konečne sústredí na riešenie systémových problémov školstva. Zároveň očakávajú zvýšenie platov učiteľov o šesť percent od septembra tohto roka.

„Valorizácia je výsledkom početných rokovaní medzi sociálnymi partnermi a opakovaného verejného prísľubu ministra školstva. Zároveň sa domnievame, že tento krok by mal vychádzať zo všeobecného presvedčenia zástupcov vlády o potrebe zlepšenia platového ohodnotenia zamestnancov školstva a nemal by byť sprevádzaný nátlakom a vyhrážkami,“ uviedol Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV). Podľa nich je nevyhnutné, aby sa platy v školstve zvyšovali aj v ďalších rokoch minimálne tak, ako to uvádza programové vyhlásenie vlády s cieľom podporiť atraktivitu učiteľského povolania. Zároveň bude podľa odborárov potrebné výraznejšie zvyšovať podiel HDP na vzdelávanie a vedu.

Odborári pripomínajú, že v novom školskom roku budú požadovať realizáciu najdôležitejších prvkov reformy školstva, ktoré by mali priniesť zlepšenie pracovných a sociálnych podmienok zamestnancov, odbúravanie administratívnej záťaže učiteľov, či priniesť zlepšenie výsledkov v medzinárodných testovaniach. „Zároveň upozorňujeme, že časté striedanie na poste ministra školstva tak, ako je tomu v súčasnosti, spomaľuje priebeh reformy a opätovne oddiali očakávané reálne výsledky,“ dodali odborári.

Školskí odborári upozorňujú, že v školstve naďalej zostáva skupina nepedagogických zamestnancov, ktorých platové ohodnotenie je nedostačujúce. „Preto budeme v najbližšom období v spolupráci s Konfederáciou odborových zväzov bezpodmienečne trvať na úprave ich tarifnej tabuľky tak, aby začínala na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej sa budú odvíjať ďalšie platové stupne a triedy,“ dodal OZPŠaV. Odborári budú v novom školskom roku presadzovať aj zjednotenie kompetencií v rámci regionálneho školstva.