Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Časť školského zákona o priemere známok je v rozpore s ústavou

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Sporné ustanovenia napadla na ÚS SR skupina 31 opozičných poslancov.

Košice 22. októbra (TASR) – Ustanovenia zákona o výchove a vzdelávaní, ktoré zavádzajú priemer známok ako kritérium pre prijatie na strednú školu s maturitou, sú v rozpore s ústavou. Rozhodlo o tom dnes plénum Ústavného súdu (ÚS) SR.

Sporné ustanovenia napadla na ÚS SR skupina 31 opozičných poslancov. Predmetná časť zákona zaviedla od tohto roku pre prijímanie žiakov na stredné školy s maturitou limit priemeru známok na vysvedčeniach z posledných dvoch ročníkov základnej školy. Pre gymnáziá išlo o priemer do 2,0 a na odborných školách s maturitou priemer do 2,75.

Podľa ÚS SR nie sú sporné ustanovenia v súlade s článkom 42 odsek 1 Ústavy SR, ktorý hovorí o tom, že každý má právo na vzdelanie. Rovnako nie sú v súlade s obsahom Medzinárodného paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach, Dohovoru o právach dieťaťa, ako aj Dodatkového protokolu k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

"Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu a je našou povinnosťou v rámci lehôt upraviť legislatívu tak, aby zodpovedala nálezu Ústavného súdu," reagovala pre TASR hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Sporné ustanovenia sa pritom podľa ministerstva dosiaľ nikoho nedotkli. Účinnosť nadobudli síce od septembra tohto roku, ale uplatniť sa mali pri prijímaní na školy až od školského roku 2015/2016.