Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Do konca júna sa školy môžu prihlásiť do programov JA Slovensko

Foto: TASR/AP

V ponuke pre stredoškolákov sú to napríklad programy JA Aplikovaná ekonómia, v ktorom si zakladajú študentskú spoločnosť či JA Etika v podnikaní.

Bratislava 7. mája (TASR) – Základné a stredné školy sa do konca júna môžu prihlásiť do programov v oblasti podnikateľského, ekonomického a finančného vzdelávania pre mladých ľudí, ktoré ponúka nezisková vzdelávacia organizácia Junior Achievement (JA) Slovensko. V minulom školskom roku sa do týchto programov zapojilo 798 škôl, viac ako 22.000 študentov a 874 učiteľov.

V ponuke sú napríklad programy pre základné školy, ktoré sa zameriavajú na finančnú gramotnosť, Viac ako peniaze, JA a peniaze. Ďalej programy JA Podnikanie v cestovnom ruchu a JA Základy podnikania. Pre stredoškolákov sú to napríklad programy JA Aplikovaná ekonómia, v ktorom si zakladajú študentskú spoločnosť, alebo JA Etika v podnikaní či program Viac ako peniaze. "Dnes vieme, ako je veľmi dôležité, aby sa títo mladí ľudia už od útleho veku asociovali s pojmami o finančnej gramotnosti, o tom, čo je to podnikanie ako podnikanie funguje a prečo by sa práve oni mali zaujímať o to, že by raz mohli byť podnikatelia," uviedla predsedníčka správnej rady JA Slovensko Danica Balážová.

Podľa jej ďalších slov je zo strany škôl a žiakov vidieť zvýšený záujem o programy. "Tieto programy sú unikátne formou zážitkového vzdelávania," uviedla. Žiaci alebo študenti majú podľa nej možnosť na simulovanej firme alebo na firme, ktorú si založia, skúsiť ako podnikanie vyzerá. "V našom školskom systéme je to niečo, kam by sa možno malo posúvať aj vzdelávanie. Menej teórie, ale viac kombinácií teórie s reálnou praxou," dodala Balážová.

Taktiež je podľa nej dôležité, že pri programoch sa prepája podnikateľská prax so vzdelávaním. "Mladí ľudia sa majú možnosť učiť od reálnych podnikateľov, ktorí venujú svoj čas aj peniaze tomu, aby podporili tieto programy," dodala. V minulom školskom roku sa do programov zapojilo viac ako 700 konzultantov z radov podnikateľov alebo aj korporácií.

Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na jaslovensko.sk.