Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Internet do slovenských škôl bude poskytovať spoločnosť SWAN

Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Veselský

V protokole o výsledku kontroly je uvedené, že požiadavky na predmet zákazky vie splniť viacero poskytovateľov služby na trhu, a že technické parametre tak nie je možné považovať za diskriminačné.

Bratislava 25. júla (TASR) - Kontrola dodržiavania zákona o verejnom obstarávaní zo strany Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) na projekt Edunet_SK, ktorým chce ministerstvo školstva zabezpečiť komplexné dátové telekomunikačné služby a pripojenie k internetu, je skončená. Kontrola nezistila žiadne nedostatky, ktoré by mali vplyv na výsledok verejného obstarávania. Informovalo o tom ministerstvo školstva. Rezort tak môže uzavrieť zmluvu s víťazom verejného obstarávania, spoločnosťou SWAN.

„Ako sme avizovali, chceli sme počkať na výsledky kontroly ÚVO predtým, ako uzavrieme zmluvu s víťazom verejného obstarávania. Ide o veľký a veľmi dôležitý projekt, preto sme sa nechceli unáhliť a radšej počkať na výsledky tejto kontroly. Jej výsledky jasne ukazujú, že zmluvu môžeme s najúspešnejšou spoločnosťou uzavrieť,“ uviedol minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Ako dodal, je teraz v ich záujme spustiť projekt čo najskôr a zabezpečiť služby pre žiakov, pedagógov a jednotlivé školy.

V protokole o výsledku kontroly je uvedené, že požiadavky na predmet zákazky vie splniť viacero poskytovateľov služby na trhu, a že technické parametre tak nie je možné považovať za diskriminačné. Kontrolóri taktiež uviedli, že stanovené požiadavky nemohli odradiť subjekty, ktoré zabezpečujú poskytovanie služieb, od účasti vo verejnom obstarávaní. V protokole sa tiež konštatuje, že je efektívne a hospodárne, aby v rámci zákazky rezort školstva ako obstarávateľ žiadal jedného spoločného poskytovateľa služby. Sieť s takým počtom prípojných bodov je totiž príliš rozsiahla na to, aby bola pri decentralizovanom modeli riadenia a správy siete zachovaná rovnaká miera bezpečnosti, stability a efektívnosti. V kontrole sa tiež konštatuje, že predmet zákazky bol definovaný tak, že umožnil predložiť ponuky viacerým uchádzačom, a že predmet zákazky bol jednoznačný, úplný a nestranný a zároveň neznevýhodňujúci relevantné subjekty na trhu. ÚVO pri kontrole postupu zadávania zákazky zistil len jedno kontrolné zistenie, ktoré však podľa ministerstva nemalo vplyv na výsledok verejného obstarávania.

Rezort školstva môže uzatvoriť rámcovú zmluvu s víťazom verejného obstarávania vzhľadom na zákonné lehoty najskôr v druhej polovici augusta. Predpokladaná hodnota zákazky bola stanovená vo výške 81.022.291,76 eura s DPH. Uchádzač s najnižšou cenovou ponukou, spoločnosť SWAN, a. s., však dokáže zabezpečiť požadované služby za sumu 64.428.107,86 eura s DPH. Oproti predpokladanej hodnote zákazky predstavuje najnižšia cenová ponuka úsporu približne 16,5 milióna eur. Ponuky s cenou boli otvorené 31. marca za prítomnosti jednotlivých uchádzačov a členov výberovej komisie.

Verejné obstarávanie na projekt Edunet vyhlásilo ministerstvo školstva v novembri 2015. Funkcia projektu Edunet má byť oveľa širšia ako u jeho predchodcu, projektu Infovek 2. Projekt má školám poskytnúť telekomunikačné a dátové služby a služby centrálneho manažmentu virtuálnej privátnej siete. Školy by tak mali mať kvalitné, bezpečné a garantované pripojenie k agendovým a vzdelávacím systémom, ktoré rezort školstva prevádzkuje.

MVO: Naďalej pretrvávajú nezodpovedané otázky


Mimovládne organizácie (MVO) Aliancia Fair-play a Slovensko.Digital upozorňujú, že okolo školského internetu v rámci projektu EDUNET naďalej pretrvávajú viaceré nezodpovedané otázky. A to aj napriek vyhláseniam ministerstva školstva, že zmluvu s víťazom tendra môže podpísať. Rezort školstva dnes informoval, že kontrola Úradu pre verejné obstarávanie nezistila žiadne nedostatky, ktoré by mali vplyv na výsledok verejného obstarávania a ministerstvo tak môže uzavrieť zmluvu s víťazom verejného obstarávania -spoločnosťou SWAN.

Na verejnom obstarávaní na túto zákazku s predpokladanou výškou 67 miliónov eur bez DPH sa zúčastnili štyri firmy. MVO však upozorňujú, že na telekomunikačnom trhu pôsobia stovky relevantných dodávateľov. "Viacerí z nich už dnes poskytujú školám internetové pripojenie za výhodnejších podmienok, než s akými počítalo zadanie na EDUNET. Podľa nás sa súťaž dala nastaviť tak, aby bola atraktívna aj pre lokálnych dodávateľov internetu a štát by tak mohol ušetriť. Ministerstvo však túto možnosť pri príprave súťaže ani neanalyzovalo," uviedol Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.

MVO pripomínajú, že nákup posledné mesiace kontroloval Úrad pre verejné obstarávanie. Podľa jeho informácií kontrola ešte nie je ukončená. Má byť vo fáze, kedy ministerstvo dostalo jej výsledky na nahliadnutie a prípadné námietky. "V praxi to znamená, že protokol z kontroly ešte nie je konečný a tak verejný. Nevieme tak v tejto fáze overiť, či rezort výsledky kontroly interpretuje korektne," dodal Pavol Lacko z Aliancie Fair-play.

MVO tiež upozorňujú, že podľa vyhlásenia ministerstva školstva mal ÚVO potvrdiť efektivitu jedného spoločného poskytovateľa služby, t.j. centrálneho dodávateľa. "Bude nás zaujímať, z akého porovnania a z akých dát ÚVO vychádzal. Keď sme sa na analýzu výhodnosti zvoleného centrálneho nákupu pýtali v novembri 2016 ministerstva, tvrdilo, že pred začatím obstarávania žiadnu takúto analýzu nerobilo," doplnil Lacko. Ak ÚVO výhodnosť centrálneho nákupu skutočne analyticky porovnával a skúmal, podľa Lacka to znamená, že to malo pred začatím súťaže robiť aj ministerstvo.

"Budeme apelovať na ministra Plavčana, aby umožnil sľúbenú diskusiu k projektu. V období, keď školstvo trpí nedostatkom zdrojov, si nemôžeme dovoliť míňať peniaze na zle pripravené projekty," uzavrel Hargaš. Aliancia Fair-play aj Slovensko.Digital upozorňujú aj na to, že naďalej prebieha kontrola ÚVO týkajúca sa predĺženia súčasnej zmluvy na internet pre školy - Infovek 2. Ministerstvo ju predĺžilo bez riadnej súťaže, čím podľa odborníkov mohlo porušiť zákon.