Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Komora učiteľov vyzýva na realizáciu dokumentu Učiace sa Slovensko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa komory si nemožno dovoliť zmietnuť zo stola hotový dokument, na ktorom sa dohodli odborníci aj verejnosť a čakať na tvorbu iného, nového programu s neistým výsledkom.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Slovenská komora učiteľov vyjadrila v piatok podporu dokumentu Učiace sa Slovensko. Nesúhlasí s vyjadreniami ministerstva školstva, že sa reformný dokument nedá použiť. Komora vyzýva vládu, aby začala reformu realizovať v čo najkratšom čase.

"Slovenská komora učiteľov vyjadruje dôrazný nesúhlas s tým, aby sa takto hazardovalo s osudmi detí i celej našej spoločnosti. Učiace sa Slovensko je vízia, v ktorej sa nachádzajú konkrétne kroky v jednotlivých oblastiach nášho vzdelávacieho systému, v mnohých opatreniach aj s určením zodpovednosti za ich realizáciu," napísali učitelia v stanovisku.

Podľa komory si nemožno dovoliť zmietnuť zo stola hotový dokument, na ktorom sa dohodli odborníci aj verejnosť a čakať na tvorbu iného, nového programu s neistým výsledkom. Vyzvala preto vládu na realizáciu programu, v súlade s vlastným programovým vyhlásením. "Žiadame, aby sa program Učiace sa Slovensko začal realizovať v čo najkratšom čase ako prioritný apolitický dokument, nevyhnutný pre efektívne fungovanie a rozvoj školstva na Slovensku," uviedla komora.

Podľa ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej (nominantka SNS) sa autorský dokument Učiace sa Slovensko v súčasnej podobe, v ktorej sa nachádza, nedá predložiť na schválenie vládou. Podľa nej nemá rozpočet ani časový rámec a je potrebné ho dopracovať.