Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO:Ministerka Lubyová otvorila nový školský rok na vysokých školách

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová počas slávnostného otvorenia v poradí 99. akademického roka Univerzity Komenského v Bratislave 25. septembra 2017. Foto: TASR - Dano Veselský

V príhovore šéfka rezortu školstva podotkla, že ak študenti do zahraničia odídu, bude rada, ak budú zbierať skúsenosti a nadväzovať kontakty, ale potom sa vrátia naspäť na Slovensko.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Som pripravená pomáhať vám vo vašom úsilí, maximálne vám vychádzať v ústrety a podporovať vás. Vo svojom príhovore to na dnešnom slávnostnom otvorení 99. akademického roka na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave povedala ministerka školstva Martina Lubyová. Šéfka rezortu otvorila nielen nový rok na najstaršej a najväčšej slovenskej univerzite, ktorou UK je, ale symbolicky na všetkých vysokých školách na Slovensku.

"Bola by som veľmi rada, keby ste, keď opustíte po promócii brány tejto školy, nemuseli odísť do zahraničia alebo nemuseli odísť pracovať do iných sfér, než ste na tejto škole študovali," uviedla Lubyová. V prípade, že študenti do zahraničia odídu, bude rada, ak budú zbierať skúsenosti a nadväzovať kontakty, ale potom sa vrátia naspäť na Slovensko. "A mohli všetky skúsenosti, kontakty a ľudský kapitál využiť v prospech našej krajiny a nášho školstva," doplnila Lubyová, ktorá je pripravená čo najviac pomôcť pedagogickej, vedeckej a výskumnej komunite, z ktorej sama pochádza.



"Číslo 99 – 99. akademický rok – je veľmi pekné. Ja mám tiež veľmi zaujímavé číslo. Som totiž dvadsiatou ministerkou školstva po roku 1989. S ohľadom na strednú dobu dožitia ministrov školstva pevne verím a dúfam, že sa budem môcť aj takto o rok zúčastniť otvorenia jubilejného stého akademického roka," podotkla ministerka. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že 13 fakúlt UK bude naďalej zvyšovať kvality pedagogického procesu, zapájať sa do medzinárodných vedeckých podujatí v európskom priestore a zlepšovať svoje postavenie v medzinárodných ratingoch.



Slovám o pomoci zo strany nového vedenia rezortu školstva verí aj rektor UK Karol Mičieta. "Je to pragmatická osoba, ktorá je z nášho prostredia, vníma problémy a uvedomuje si, že to nebude ľahké. Ale v podstate každý problém, ktorý sa rozoberie a začne sa riešiť, prestane byť problémom, a tak treba začať," uviedol pre TASR Mičieta. Je totiž presvedčený, že aj v oblasti školstva sa vytvára niečo nové, pričom ale "nejdeme tak, ako ide svet, veda a objektivita a vymýšľame niečo navyše". Preto je podľa rektora potrebné, aby sa vytvorilo niečo objektívne, celospoločensky kvalifikované a adekvátne situácii, ktorá je dnes a bude zajtra.



Univerzite rektor želá, aby dokázala držať krok so svetom. Prvákom, ktorí dnes nastúpili oficiálne do prvých ročníkov, praje príjemnú atmosféru a podotkol, že o kvalitách školy ich chcú presvedčiť vlastným pôsobením, osobnosťami, tvorivou atmosférou a výučbou. Pedagógom zasa priestor na vytváranie pracovnej atmosféry a možností si plnenia svojich každodenných povinností, svojich predsavzatí, cieľov a túžob. "Pre nás ako školu je dôležité vzájomné spolupochopenie, spolupatričnosť založenú na tvorivej náročnosti. Aby sme boli centrom rozvoja myslenia, hľadania a riešenia problémov spoločnosti," doplnil Mičieta.

Aj keď v súčasnosti ešte na univerzite prebiehajú zápisy študentov, na najstaršej a najväčšej univerzite na Slovensku je evidovaných vyše 24.000 študentov vrátane doktorandov. Medzi nimi je viac ako 7200 prvákov a viac ako 2000 študentov zo zahraničia.

Výučba v zimnom semestri, ktorý sa dnes na univerzite začal, potrvá do 22. decembra. Následne od 2. januára do 16. februára 2018 bude prebiehať skúškové obdobie. Letný semester sa začne 19. februára a výučba potrvá do 18. mája 2018.