Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvá určili vyše 52 miliónov eur stovkám základných škôl

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Marko Erd

Celkovo bude podporených 131 knižníc, 256 IKT učební, 199 jazykových učební, 241 polytechnických učební a 357 prírodovedných učební.

Bratislava 11. júla (TASR) – Spolu viac ako 52 miliónov eur poputuje stovkám základných škôl (ZŠ) na Slovensku. Peniaze sú určené na zlepšenie vybavenia jazykových a odborných učební, knižníc a na podporu čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti. Na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) Gabriela Matečná (SNS) a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ) Martina Lubyová (nominantka SNS).

„V prvom kole eurofondovej výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) určenej pre ZŠ bolo predložených 645 projektov v hodnote 56,7 milióna eur, z toho bolo schválených 352 projektov v hodnote 33 miliónov eur, ktoré preplatí Európska únia (EÚ). Tým, že už boli vydané rozhodnutia, prichádzajú nám žiadosti  o platbu a tie následne realizujeme,“ povedala Matečná.



Ako spresnila, celkovo bude podporených 131 knižníc, 256 IKT učební, 199 jazykových učební, 241 polytechnických učební a 357 prírodovedných učební. „Schválené peniaze poputujú do všetkých regiónov Slovenska,“ dodala s tým, že v histórii Slovenska ide o jednu z najväčších investícií do odborných učební ZŠ. „Spolu sme takto podporili 133.267 žiakov na ZŠ,“ spresnila. Agrorezort vyčlenil na vybavenie základných škôl celkovo 37,1 milióna eur.

Do zvýšenia kvality ZŠ poputujú aj prostriedky z MŠVVaŠ, ktoré začiatkom júna vyhlásilo výzvu pod názvom Zvýšenie kvality vzdelávania na základných školách - čitateľská, matematická a prírodovedná gramotnosť. „Výška alokácie je 15 miliónov eur. O finančné prostriedky môžu žiadať ZŠ z celého Slovenska, vrátane Bratislavského samosprávneho kraja,“ uviedla Lubyová a avizovala, že rezort školstva výhľadovo plánuje výzvu rozšíriť aj o SOŠ a gymnáziá. „Je tu veľká flexibilita, aktivity sa môžu realizovať v rámci vyučovania aj mimo neho,“ uviedla. Podľa jej slov tak môžu byť projekty zamerané na mimoškolskú činnosť, na zaradenie extra hodín či na vzdelávanie pedagogických a odborných zamestnancov, vrátane pedagogických klubov. V rámci výzvy je možné sa uchádzať aj o príspevok na pomôcky previazané s predmetom výzvy.



MŠVVaŠ uzavrelo prvé hodnotiace kolo. Doteraz sa do neho zapojilo 37 škôl, z toho ani jedna nebola z Bratislavského kraja. Lubyová pripomenula, že oproti minulosti sa výrazne znížila administratívna náročnosť podávania žiadostí.