Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo školstva SR odporúča exkurzie do koncentračných táborov

Koncentračný tábor v Osvienčime. Foto: TASR/AP

Rezort sa chce týmto spôsobom zamerať na prevenciu voči prejavom rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, extrémizmu a ostatných foriem intolerancie u mladých ľudí.

Bratislava 6. augusta (TASR) – Ministerstvo školstva odporúča gymnáziám, stredným odborným školám a konzervatóriám aby so svojimi žiakmi navštívili koncentračné tábory, pamätné miesta holokaustu či organizovali diskusie o terore počas druhej svetovej vojny. Rezort sa chce týmto spôsobom zamerať na prevenciu voči prejavom rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, extrémizmu a ostatných foriem intolerancie u mladých ľudí. Vyplýva to z dodatku k štátnym vzdelávacím programom pre gymnáziá, stredné odborné školy a konzervatóriá.

Ministerstvo v tejto súvislosti odporúča návštevu Múzea holokaustu v Seredi, Múzea židovskej kultúry v Bratislave, Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, Ústav pamäti národa v Bratislave, Pamätník obetiam rómskeho holokaustu v Dubnici nad Váhom, Pamätník rómskeho holokaustu v Dunajskej Strede. V Poľsku zas Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau, v Českej republike Koncentračný tábor v Terezíne.

Školy by so svojimi žiakmi mohli navštíviť aj miesta a obce, ktoré boli postihnuté fašistickými represáliami ako napríklad Baláže, Čierny Balog, Kalište, Kremnička, Kľak, Ostrý Grúň. V Českej republike zas Lidice, Ležáky. Ďalším odporúčaním zo strany ministerstva je organizovanie besied s pamätníkmi fašistického prenasledovania a teroru, respektíve s ich rodinnými príslušníkmi. Žiaci by sa taktiež mohli zapájať do projektov s touto tematikou.

Dodatok k štátnym vzdelávacím programom bude platný od 1. septembra.