Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na Učiteľskú osobnosť Slovenska prišlo takmer 1500 nominácií

Na snímke laureát ocenenia Učiteľ Slovenska 2022 Rastislav Očenáš pózuje počas slávnostného galavečera v Bratislave vo štvrtok 25. mája 2023. Očenáš učí slovenský jazyk, matematiku a informatiku na Základnej škole v Sliači. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Učiteľská osobnosť Slovenska je národná cena licencovaná medzinárodným ocenením Global Teacher Prize.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Žiaci, študenti, rodičia či kolegovia poslali na ocenenie Učiteľská osobnosť Slovenska 1490 nominácií. Platných prihlášok je pritom 152. Mnohí pedagógovia boli totiž nominovaní niekoľkokrát. Odborná porota následne vyberie 30 najlepších učiteľov za rok 2023. TASR o tom informovali organizátori.

"Sme radi, že aj tento rok máme zastúpenie pedagógov z celého Slovenska. Prihlasujú sa pedagógovia z veľkých škôl, aj drobných vidieckych školičiek, učiteľky matematiky, dejepisu, biológie, ale aj telesnej výchovy či etiky. Máme naozaj z čoho vyberať," uviedla riaditeľka mimovládnej organizácie Živica Zuzana Labašová, ktorá ocenenie organizuje.

Najviac nominácií prišlo z Bratislavského kraja. Zo 152 platných prihlášok je 27 mužov. Ako priblížili organizátori, v dôvodoch nominácií prevládali slová o empatii a inovatívnom vzdelávaní. Niektoré z nich dokumentujú náročné životné podmienky žiakov a všestrannú ochotu pedagógov pomôcť im. Dôvodmi boli tiež napríklad práca s marginalizovanými komunitami a žiakmi z Ukrajiny.

Na Učiteľskú osobnosť Slovenska nominovali aj pedagogičku s 53-ročnou praxou z Nových Zámkov. Ako napísali nominujúci, neustále sa chce zlepšovať, inovovať svoju prácu a nie je viazaná na vek ani počet odrobených rokov.

Učiteľská osobnosť Slovenska je národná cena licencovaná medzinárodným ocenením Global Teacher Prize. Realizuje sa pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Ide o ocenenie inšpiratívnych a výnimočných učiteľov základných a stredných škôl naprieč Slovenskom.